Skal minnes med "Glemt"

Med seg til Harstad har Simone ektemannen Herman Rundberg, kjent fra Violet Road. Han skal sørge for å balansere tale, musikk og dans. Foto: FRANK R. ROKSØY

Jeg føler at mye av vår felles bakgrunn er fortiet. Derfor ble det slik.

Det sier Simone Grøtte. Danseren og koreografen fra Lakselv har påtatt seg oppgaven med å sette opp en forestilling som Grøtte kaller «den glemte krigshistorien». Danseforestillingen har fått navnet «Glemt». Den skal settes opp i Lillesalen tre ganger de to første festspilldagene.

– Glemt er en av våre største co-produksjoner på årets festspill. Det er viktig for oss som kunstprodusent å legge til rette for nye prosjekter i det frie feltet i nord, samtidig som vi er svært bevisste på at nettopp denne forestillingen også bidrar til å løfte fram en historie fra vår egen landsdel som har blitt marginalisert og oversett altfor lenge, sier festspilldirektør Maria Utsi.

I forestillingen «Glemt» vil publikum få innblikk i den brutale nordnorske krigshistorien gjennom dans, objekter og autentiske lydopptak fra en fortiet fortid. Blant annet forteller Simones bestefar om hva han husker fra krigen.

– Hvorfor står det så lite om krigen i nord i skolebøkene? Hvorfor har jeg ikke tidligere spurt mer om min bestefars krigsopplevelser? Historien vår har vært med på å forme de vi er i dag og jeg tror det alltid er noe å lære av fortiden. Krig ser dessuten dessverre ut til å være et evig aktuelt tema. «Glemt» er mitt bidrag til å huske, utdyper Grøtte.

Simone Grøtte er blant annet kjent for den kritikerroste forestillingen «Mannen som stoppa hurtigruta». Arbeidet bærer sterkt preg av hennes nordnorske og samiske bakgrunn, der dette veves inn et moderne uttrykk både i tematikk, scenografi og musikk.

– Vi har store forventninger til at «Glemt» blir en sterk opplevelse, sier Maria Utsi.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:

Forlot Putin for å rekke Harstad

- Det 21. århundret tilhører ikke den som står stille. Verden beveger seg – og det skal også vi gjøre.timer til ende feiret Statoil seg selv torsdag kveld, med prominente gjester, ansatte, sjømat og

Statoil feirer nytt bygg:

– Dette er en stor dag for oss

– Dette er helt fantastisk. Prosjektet er blitt gjennomført på en helt enestående måte.

– Det er helt fantastisk

– Verket er mye bedre enn jeg trodde det skulle bli. Det sier Bjarne Våga, han leder Statoils kunstprogram og har vært sekretær og rådgiver i prosessen med å velge ut hvem som skulle få oppdraget med å utforme kunstverket, Han var strålende fornøyd med verket som er satt opp foran Kaarbø-bygget, som bygget egentlig heter.

– Det beste jeg har gjort

Ingeborg Annie Lindahl var svært stolt da kunstverket ble avduket torsdag kveld.

Kunne feire flere jubileer

Statoil feiret torsdag ikke bare at selskapet har byttet adresse.

Satt bom fast i raset i Lavangsdalen torsdag:

– Godt å være hjemme

Harstad-mannen Odd Ivar Chruickshank kunne torsdag kveld ta en kopp kaffe i godstolen hjemme i Åkerveien i Harstad. Det hadde gått 12 timer siden han satt fast og innesperret i sin Ford Mondeo i Lavangsdalen.

Fant råte i Gammelbrygga

Onsdag gjennomførte to takstmenn på oppdrag fra Harstad kommune og Eiendomsgruppen Nord-Norge befaring. Hva de fant får vi vite i mai.

Sps Espen Ludviksen i strupen på Frp:

– Respektløst og avskyelig

Sps Espen Ludviksen gikk i onsdagens kommunestyremøte i strupen på sine tidligere partifeller i Fremskrittspartiet

Frustrert etter flyselskaps behandling av hund:

– Truet med å skyte hund

Flyturen ble alt annet en ventet da Marit Ånes (21) fra Harstad sendte grønlandshunden Daik (5) ut for å fly for første gang fra Evenes til Oslo på onsdag.