Senterleder ved Skibsgården, Bjørn Heireng, fikk en mail fra en mann som ønsket å kjøpe gavekort hos kjøpesenteret, fordi firmaet han representerte skulle ha julebord på Sortland onsdag kveld, og han var interessert i å kjøpe sju gavekort à 2.000 kroner.

Bodø-firma med julebord

Da Skibsgården ikke har senter-gavekort, ville mannen kjøpe gavekortene hos Coop Mega. Betalinga ønsket han at skulle gjøres via faktura i ettertid, som skulle sendes til et firma i Bodø.

– Det var et Bodø-firma som eksisterer, men jeg syntes at det virket litt rart. Jeg sendte saken over til butikksjef Hans Svedal ved Coop Mega, sier Heireng til VOL.

Coop Mega ringte deretter det Bodø-registrerte firmaet og snakket med daglig leder, som verken kjente til julebordsplaner på Sortland, eller den involverte mannen.

Kontaktet politiet

Butikkledelsen kontaktet deretter politiet, som skulle møte opp med både sivilt og uniformert politi, da gavekortene skulle hentes onsdag kveld.

– Litt i forkant av dette sendte mannen imidlertid en ny mail om at det ikke passet likevel onsdag kveld, men at han ville komme torsdag formiddag. Dette gjorde jo saken enda rarere, når han visstnok skulle ha julebordet onsdag kveld, men hente gavekortene først på torsdag, sier Heireng.

Da mannen kom til butikken torsdag formiddag, sto imidlertid politiet klar, og mannen ble tatt på fersk gjerning.

– Mannen fikk ikke med seg gavekortene, men ble i stedet anmeldt av Coop Mega, sier Heireng.

Mannen som ble tatt på Skibsgården ble tatt inn til avhør, og kom med en uforbeholden tilståelse overfor politiet, som nå anser saken som ferdig etterforsket. Den er oversendt til jurist for straffeutmåling.

Politioverbetjent Geir Bendiksen oppfordrer nå bedrifter til å være oppmerksomme på slike henvendelser.

– Sånt skjer i blant

Ifølge butikksjef ved Coop Mega, Hans Svedal, er det butikkens faste rutiner ved slike henvendelser som gjorde at de ble oppmerksom på svindelforsøket.

Han vil imidlertid ikke gå ut med hvilke rutiner de går gjennom i slike tilfeller.

– Vi skjønte at dette var noe bøff. Dette er sånt som hender av og til, men denne var lett gjennomskuelig, sier Svedal.

Også Heireng kan fortelle om stadige svindelforsøk.

– Det skjer stadig. Det er alt fra vekslingsfolkene som skal veksle store summer penger. Det har hendt at noen har klart å få med seg mer enn det de tok med inn. Ellers opplever vi også ymse forsøk på å sende regning, som mange kanskje kan betale om de er uoppmerksomme. Vi har kontroll på det, og har ikke latt oss lure, sier Heireng.