Hjertesukket og spørsmålet kom fra Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal da kommunestyret sist torsdag påla rådmannen å søke regjeringa om å fastsette skrivemåten Hárstták som det samiske bynavnet på Harstad.

Samtlige representanter, bortsett fra de sju fra Frp, var hjertens enige i innstillinga fra formannskapet. Den heftige motstanden fra Frp utløste en lengre og til dels opphetet debatt.

Koster for mye

Den uttalte begrunnelsen for Frps motstand mot at Harstad skal få et samisk navn lyder slik:

- Dette vil koste oss for mye. Med en gang Kongen i statsråd har innvilget vår søknad, pålegger loven oss å sette opp en masse skilt og endre profilering på de kommunale bilene. Det forbauser meg virkelig at flertallet ikke bryr seg om de økonomiske konsekvensene, uttalte Charlotte Espejord.

For å understreke at hun kun tenkte på kommunens kostnader, opplyste hun at hun selv står oppført i det samiske manntallet. Dette fordi hennes bestemor var samisk. Hennes forslag om å avblåse hele navneprosessen ble fulgt opp av gruppeleder Eivind Stene.

- Dette er et skritt på veien for å få Harstad innlemmet i det samiske språkområdet, slo han fast.

Sterke reaksjoner

Flere reagerte kraftig på Frps utsagn. Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal mintes en lignende debatt for om lag ti år siden. Da gjaldt spørsmålet om det skulle flagges på rådhuset på samefolkets dag 6. februar.

- Det har gått helt fint etter at vi sa ja til å heise flagget. La meg minne om at den norske stat er bygd på territoriet til to folk, det samiske og det norske. Samene er definert som et urfolk. Norge har ratifisert en internasjonal konvensjon som gir urfolk rett til å bevare og videreutvikle sitt språk. Da blir Frps økonomiske argument etter min mening ikke gyldig, sa Opsal.

Flere fulgte i hennes fotspor og mente at det norske storsamfunnet bør opptre raust og velvillig overfor den samiske befolkning. Dette på bakgrunn av den høyst kritikkverdige fornorskningspolitikken samene ble utsatt for i mange tiår.

- Jeg er fra det indre Østlandet og har dessverre ikke et eneste samisk gen i kroppen. Men som ordfører har jeg flere ganger vært med på å markere samefolkets dag. Jeg registrerer med glede at stadig flere er stolte over sine samiske røtter, uttalte Marianne Bremnes.