Fremskrittspartiets nestleder i kommunestyregruppa brenner for å få gjennomført et prøveprosjekt med  personlige roboter (såkalte AV1) til elevene som er lenge borte fra skolen på grunn av sykdom.

20 elever

– Ifølge rådmannen er det om lag 20 langtidssyke barn og unge i Harstad. Dette er barn som ofte er borte fra skole, fritidsaktiviteter og fra det sosiale miljøet med klassekameratene. Ikke bare er de borte noen uker, det kan dreie seg om flere måneder, sier Eilertsen.

Han er en av kommunestyrets yngste politikere, og trolig en av dem som er mest oppdatert på teknologiens muligheter. Med den nye robot-teknologien, ser han muligheter til å hjelpe mange langtidssyke elever, og tar saken opp i en interpellasjon i kommunestyret torsdag i neste uke. Der foreslår han at kommunen gjennomfører et prøveprosjekt med velferdsteknologi for barn og unge, gjennom å tilby en spesialtilpasset robot til langtidssyke barn som kan ha nytte av det. Fremskrittspartiet ber rådmannen utredet om tiltaket kan innarbeides allerede i budsjettet for neste år.

Fra sykesenga

Han ber også om at kommunen tar et initiativ overfor NAV og PPT for å få den personlige roboten definert som et hjelpemiddel for barn og unge.

Dagsrevyen hadde nylig en reportasje som viste innslag fra en skole som hadde tatt i bruk personlige roboter til syke elever. Den hvite roboten i plast er fylt opp av teknologi, høyttalere og kamera. Den blir plassert på skrivepulten til barnet som er syk, og dermed kan eleven følge undervisningen fra sykesengen gjennom et nettbrett.

– Den personlige roboten skal bekjempe sosial isolasjon ved å være personlig stedfortreder for barnet. Roboten legger til rette for at det syke barnet kan delta i sin egen hverdag, både på skolen og med venner. Dette skjer ved hjelp av teknologi som gjør det mulig med toveis  kommunikasjon mellom klassekamerater og det syke barnet. Roboten har innebygd 4G som gjør den lett å transportere til ulike sosiale situasjoner, enten i klasserommet eller på tur, sier Eilertsen.

De fleste langtidsyke kommer tilbake til klasserommet. Men tiden etter sykdommen kan være svært belastende for den som har vært lenge borte fra klasse og venner.

Koster en bagatell

– En teknoutstyrt, personlig robot legger til rette for at det blir mindre undervisning å ta igjen når barnet kommer tilbake, samtidig som eleven har holdt kontakt med klassevennene sine, sier Eilertsen.

Han viser til at 2017 er året der politikerne i Harstad skal satse på barn og unge.

– Dette går rett inn i den gata. AV1 koster ikke mye, men de syke barna og deres foreldre vil ha utrolig stor glede av den tekno-utstyrte roboten, sier Eilertsen.

Han mener kostnadene er å betrakte som en bagatell for kommunen. Å leie en robot koster 2900 kroner i måneden, mens årsleien er på 18.000 kroner.

– Jeg håper for barnas del at jeg får gjennomslag i denne saken, sier en entusiastisk Kristian Eilertsen.