Mandag morgen fikk Harstad Tidendes økonomisjef Jostein Norgård det som så ut til å være en mail fra direktør i avisa, Mona Kristine Rosvold.

"Kan du foreta en internasjonal bankoverføring til Danmark i dag? Informer meg om dette slik at jeg kan sende informasjon om bankkontoen."

Korrekt epostadresse

Norgård stusset på mailen siden Rosvold sitter rett over gangen og normalt ikke ville ha sendt en slik beskjed. Han svarte på mailen. Kort tid etter kom det en melding om hvor 23.500 euro skulle sendes. Problemet var bare at direktøren ikke hadde sendt noen av mailene. I motsetning til mange svindelmeldinger var språket på godt norsk. I avsenderfeltet var også korrekt epostadresse.

Første mail Den første svindelmeldingen så ut til å være sendt fra korrekt adresse.

- Det er også slik at vi nettopp har hatt kontakt med et firma i Danmark, så det var ikke helt åpenbart i den første mailen at dette dreide seg om svindel. Den andre meldingen var imidlertid helt klart suspekt, sier økonomisjefen.

Ved å klikke på avsenderandressen, som først viser Mona Kristine Rosvolds adresse, viser det seg at det skjuler seg en polsk adresse bak.

- Vi har nå sendt informasjon og epostkorrespondansen til vår IT-leverandør for nærmere undersøkelser. Jeg ser ikke bort fra at de vil gå videre til politiet, sier Rosvold.

Flere om dagen

Direktøren mener det er på sin plass å advare andre om stadig mer avanserte svindelforsøk.

- De finner stadig vekk nye måter å lure folk på. De vet hvem jeg er og hvem Jostein er. Så sender de melding og håper at vi ikke oppdager at dette er svindel. Heldigvis har vi strenge rutiner som oppdager slike tilfeller. Signatur må enten komme fra min hånd eller gjennom våre systemer, sier direktøren.

Advarer Direktør i Harstad Tidende, Mona Kristine Rosvold. Foto: Lars Richard Olsen

Svindelepost er en del av hverdagen for mange privatpersoner og bedrifter. Luremailen var ikke den første som kom i Harstad Tidendes innboks mandag.

Norgård kaller forsøket for direktør-svindel. Harstad Tidende ber andre bedrifter og privatpersoner om å være forsiktige med hva de svarer på og klikker på av det som dukker opp i innboksen.

- Jeg ser ikke bort fra at andre ville ha gått fem på. Dette var det mest avanserte forsøket jeg har sett til nå. Bytt passord ofte og vær skeptisk til mailene du får, sier direktøren.