Årsavgiften på kjøretøyer kan bli fjernet, i bytte mot høyere avgifter på bensin og diesel. Ifølge VGs opplysninger er dette en av modellene regjeringen nå vurderer i et grønt skatteskifte, melder avisen fredag.

– Jeg mener det er grunnlag for gode løsninger, men dette er vanskelig for alle parter, sier Erna Solberg.

Men samtidig sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen at bilistene må skjermes:

– Tre ting er viktig for Fremskrittspartiet: Først å ta vare på bilistenes interesser. Norge er et langstrakt land og mange har ingen alternativer. Så må vi ta vare på bedriftene, og Frp er ikke for å skjerpe det samlede skatte og avgiftsnivået i Norge. Vi er for å redusere det, sier Siv Jensen til VG.

En av modellene som nå kommer på partiledernes bord, er som et første grep å øke bensinavgiftene, men samtidig gi bilistene en tilsvarende lettelse ved å fjerne helt eller delvis årsavgiften som alle må betale.

I år betaler eiere av bensin- og dieselbiler 3135 kroner i årsavgift, mens dieselbiler uten partikkelfilter betaler 3655 kroner.

Staten tar inn omlag 10 milliarder i årsavgifter på kjøretøyer i 2016, mens bensin og dieselavgiftene bringer inn knapt 17 milliarder, melder vg.no fredag.