Saken skal endelig behandles i kommunestyret 1. september. Likevel er det klart at Arbeiderpartiet, Venstre og SV vil at rådmannen skal jobbe videre med sikte på kjøpe brygga og eiendommen den står på. Høyres Marie Modal og Frps Kristian Eilertsen og Eivind Stene stemte mot.

I førersetet

Aps Kari-Anne Opsal var klar på at det er lokalpolitikerne som skal bestemme hvordan byen skal se ut.

Hun viste til at da Brygga Utbygger AS kjøpte Gammelbrygga  fantes det en reguleringsplan som tillot utbygging i tråd med eiernes ønske. Nå er dette endret i første omgang ved at politikerne har nedlagt deleforbud for området. Når sentrumsplanen blir vedtatt, blir det også lagt føringer for området.

– Alle utbyggerne tar en reguleringsrisiko når de kjøper et slikt prosjekt. Nå er det opp til oss politikere å sette oss i førersetet. Vi kan ikke bare trekke labbene til oss og bli redde selv om Brygga Utbygging AS truer med rettssak. Det må være mulig å finne løsninger i denne saken, sa Opsal.

Kaotisk

Frps Eivind Stene fyrte løs mot prosessen, som han karakteriserte som så kaotisk at han nærmest hadde mistet tråden i den.

– I min verden er det slik at når noen kjøper en eiendom og det ligger premisser og krav til utbygger, så kan ikke kommunen gå bort fra dette etterpå. Det sender uheldige signaler til andre utbyggere. Derfor må vi som politikere vokte oss vel for å kludre det til.  Vi er for sent ute, toget er gått. Kommunen burde ha sikret seg Gammelbrygga den gangen eiendommen var til salgs, sa Stene.

Han frykter at kampen om Gammelbrygga ender i rettsapparatet, slik det gjorde med Bodø-firmaet M3 Anlegg. Der gikk kommunen på et gedigent tap, noe Stene er redd vil skje igjen.

Sentrumsplanen

Maria Serafia Fjellstad  mente det var  viktig å bevare Gammelbrygga der den står i dag. Hun mener det vil være enklere å komme fram til enighet med eierne når sentrumsplanen blir vedtatt på senhøsten

Høyres Marie Modal viste til at Brygga Utbygger  hadde ervervet Gammelbrygga og eiendommen lovlig og at bygningen ikke er verneverdig.

– Dette er selve indrefileten i Harstad havn. Skal kommunen kjøpe eiendommen, er vi nødt til å forhandle oss fram til en avtale. Ikke trekke saken for retten.

Avstanden stor

Rådmann Hugo Thode Hansen viste til at avstanden mellom partene er stor, svært stor.

– Jeg kan ikke se at det er mulig å bli enig før sentrumsplanen er på plass, sa Hansen.

Fremskrittspartiet fremmet forslag om at kommunen skulle si ja til tilbudet fra Brygga Utbygger om å ta imot bygningen og en million kroner for å rive og flytte bygningen. Forslaget falt mot to stemmer.