Fortsatt er det spor etter  selskapet som tok ut massene fra området ved krysset mot Boltåsen og Trøssemark.

Masser

– Vi ble lovet oppgjør etter ett år. Nå har det gått tre år siden selskapet fjernet skog fra eiendommen til to familier, sier Alma Rosenhaug.

Det var selskapet Nordnorsk Bioenergi som tok ut massene fra deler av skogeiendommen til de to familiene.

Positiv

– Vi var i utgangspunktet positive til at selskapet fikk ta ut tremasse fra eiendommen. Jeg tror det er snakk om cirka 100 kubikk med trær, både gran og  bjørk, forteller Rosenhaug.

– Her er det to familier som har stilt opp med eiendom. Vi har lenge fått lovnad om oppgjør, men hittil har lite skjedd, sier hun.

Uvisse

– I starten da det ble tatt ut biomasse virket det som de første grunneierne fikk oppgjør raskt. Men siden har det stoppet helt opp med med utbetalinger.

– Vi er ikke de eneste i området her i søndre del av Skånland som opplever dette, sier Alma Rosenhaug, som viser oss området i Trøssemark der der det har vært hentet ut skog.

De to familiene har mer skog som er tilgjengelig. Men har latt den stå urørt, siden de fortsatt ikke har fått oppgjør fra det første uttaket som ble gjort på deres grunn.

– Det er mange i Skånland som nå venter på oppgjør fra Nordnorsk Bioenergi.

Det sier Leif Lien som sammen med andre grunneiere på Husjord i Skånland har hatt hogst av tremasse på eiendommene sine.

270 mål skog

– Det fungerte bra i starten da Ims var daglig leder. Da fikk vi ofte opplysninger fra selskapet om hvor mye kubikk masse som var tatt ut og hvor mye penger vi skulle få for tremassene. Vi fikk også vite når beløpet ville bli utbetalt, sier Leif Lien, som sammen med to andre grunneiere hadde et område på 350 mål skog ved Husjorda.

Her ble det tatt ut rundt 270 mål skog.

Forsinket oppgjør

– Jeg vet at vi for en tid tilbake fikk en utbetaling. Men det mangle fortsatt en del, sier han.

– Jeg og andre grunneiere fikk i sin tid telefon fra daglig leder Ims. Han fortalte den gang at oppgjøret for skoguttaket ville bli forsinket. Dette satte jeg og flere grunneiere pris på at vi ble orienterte om

– Etter at Ims sluttet i selskapet for noen år tilbake har det vært vanskelig å få tak i selskapets daglig leder, sier Leif Lien.

Ventet i to år

– På meg virker det som at de som gjør den manuelle jobben med å ta ut massen får det de har krav på.  Dette mens vi som eier tremassen må vente på oppgjør, sier han.

– Jeg var sist i kontakt med selskapet for ett år siden. Da la jeg inn beskjed på telefonsvareren.

– Jeg har også snakket med flere andre grunneiere. De skal i forrige uke være fortalt at pengene skulle være på vei. De har måttet vente i godt over to år på oppgjør fra selskapet, sier Lien.

– Jeg er derfor meget skeptisk til dette selskapet. Det fungerte bra i starten, men det siste året har jeg undret meg sterkt over virksomheten de driver, sier Leif Lien.

Nordnorsk Bioenergi (NNB) sin største og viktigste kunde er Statkraft Varme AS (SVAS). Dette skriver selskapet på sine hjemmesider i 2011.

Håvard Ås-Hansen er styreleder i selskapet. Harstad Tidende har ved flere anledninger forsøkt å få kontakt med styrelederen, uten å lykkes.

I 2009 ble SVAS tildelt konsesjon for å bygge ut og drifte et fjernvarmeanlegg i Harstad basert på biobrensel (skogsflis) som hovedenergikilde. Utbyggingen av fjernvarmeanlegget tok til i 2010, og anlegget skulle settes i drift i januar/februar 2012.

NNB og SVAS har en langsiktig samarbeidsavtale hvor NNB skal levere brensel (skogsflis) til varmesentralen på Hjellholmen.