Helt siden brannen på -80 tallet har det vært knabert å komme seg på land på den populære øya. Folk har fortøyd båtene til stubbene av den gamle og nedbrente kaia, og de har kommet seg i land på et vis.

Nå ligger det fortøy ei splitter ny 12 meter lang flytebrygge ved øya. Her kan seks småbåter av ”vanlig” størrelse legge til. I tillegg er det etablert to bøyefortøyninger ved kaia. Disse er beregnet på litt større båter som ikke kan legge til flytebrygga av ulike årsaker.

Ikke enmannsshow

- Det har vært en glede å jobbe med dette prosjektet, sier Knut Bendiksen.

Sammen med Gunn Hege Hansen, Dag Helge Markussen, Inge – og Trond Balswich har han stått i spissen for å få til den nye kaia.

Bendiksen forteller at det slettes ikke har vært noe enmannsshow å få dette prosjektet i havn.

- Det har vært litt jobb, men alle de involverte har gjort sine plikter. Vi har også fått enorm støtte fra næringslivet i byen. Alle vi har spurt har takket ja til å bidra. Dette har vært en inspirasjon for oss som har jobbet fram brygga, sier Bendiksen.

Inspirerende

Han får ikke rost støttespillerne nok.

- Harstad kommune og havnesjefen har vært fantastiske medspillere. Vi trodde at vi måtte punge ut av egen kasse for å bli kvitt stubbene av den gamle kaia, men det slapp vi. Miljøvernlederen i kommunen tok affære og vi fikk levert stubbene gratis på HRS, sier Bendiksen.

Heliteam har flydd 16 gratisturer til øya med utstyr. Redningsselskapet har slept flytebrygga fra Harstadbotn til øya, mens gutta fra Norlaks sin røkterbåt i Kasfjord fortøyde brygga. De har satt ned alle de fire fortøyningsankrene til brygga. Den jobben tok dem fem timer, forteller Bendiksen.

Ellers nevner han spesielt Kanebog Transport og Seaworks, som gode bidragsytere.

- Man får nesten dårlig samvittighet for at man ikke nevner alle. Uten deres hjelp hadde det ikke vært mulig å få kaia på plass, sier Bendiksen.

Husk båndtvang

Både han og de fire andre ildsjelene for brygga, er klar over at økt tilgang til øya også kan være en utfordring for noen.

Ikke minst for saueeierne som har dyr på beite på øya.

- De har vært bekymret for løshunder, noe som kan være et problem. Det er om lag 20 lam som beiter på Arnøya. Derfor må båndtvangen håndheves strengt også her, sier Bendiksen.

Ren skjærgård

Drivkraften hans har vært å bidra til å gjøre skjærgården mer tilgjengelig for folk flest.

- Vi har en fantastisk skjærgård rundt Harstad, men samtidig har vi vært lite flinke til å ta vare å denne. Om vi sammenligner oss brukere av sjøen og skjærgården med den fantastiske jobben som er gjort i folkeparken og Harstadmarka for å legge forholdene til rette der, må jeg dessverre si at vi har mye å gå på før vi er like bra. Det er nedslående å se all søppelet som ligger langs den vakre strandlinjen vår. Tenk om vi klarte å organisere oss for å gjøre en innsats med dette. Det hadde vært stort, sier Bendiksen.