Vikarierende ordfører Maria Fjellstad (V) fikk mandag morgen satt opp en løsning for befolkningen som må på jobb. Midt i fellesferien var det rundt fem personer som skulle på jobb i Harstad. Og flere var det ikke plass til i styrhuset på brannbåten.

Båt er naturligvis en midlertidig løsning. Klokka 12.00 mandag skal vegvesenet gjøre en ny vurdering av rasfaren i fjellveien. Dersom de finner det trygt, åpnes veien da.

Spoler tida tilbake

Sist gang bygdefolket måtte ty til båttransport var for 17 år siden, høsten 1999. Da hadde det gått et ras som det tok tid å fjerne. Arbeidsfolk og skoleelever måtte da skysses fra Stornes til kaia på Indre Aune. Den kaia er foreløpig ute av drift, og ei flytebrygge ved det gamle fiskebruket ble brukt isteden mandag morgen. Sist gang det var persontransport derfra, var før veien over fjellet åpnet. Mandag morgen ble altså tiden spolet 40 år tilbake.

Nestleder i Aune Grendelag, Geir Hanssen, håper det nå tas tak i tunnelplanene som kan fjerne rasfaren på Fylkesvei 2 over Aunfjellet fullstendig.

- Grendelaget har jobbet med å få sikker vei over fjellet i mange herrens år. Vi er glade for at kommunen nå har ordnet alternativ transport, men kommunen må være med å dytte på slik at vi får en god løsning i fjellet. Vegvesenet har sikret fjellet nå og da, men det er en tunnel vi har behov for, sier Hanssen.

Faller stein daglig

Han anslår at stein faller ned nesten daglig på vårparten. Ved store nedbørsmengder, slik vi har hatt de siste dagene, øker risikoen for stein på veien. Bygdefolket har selv tatt i et tak for å fjerne steiner som har falt ned, men har dermed i årevis skjult problemet siden vegvesenet ikke har fått registrert hvor ofte det ligger steiner i veibanen.

Ifølge Hanssen kan det gjøres midlertidige løsninger i fjellveien, men det må sterkere lut til på lang sikt.

- En midlertidig løsning er å få ryddet det som er løst, og eventuelt å få hengt opp nett.

- Er rasfaren noe bygdefolket snakker mye om?

- Ja, det er daglig vi hører det at det er farlig å dra over fjellet. Vi må få gjort noe med det. En tunnel er løsningen, slår Hanssen fast.

SJØVEIEN: Nestleder i Aune Grendelag, Geir Hanssen, håper det nå tas tak i tunnelplanene som kan fjerne rasfaren på Fylkesvei 2 over Aunfjellet fullstendig. Foto: Thor Anders Angelsen
STENGT: Veien fra Aun til Harstad ble stengt søndag på grunn av dette steinraset. Foto: Ruben Hanssen