- Jeg er både stolt og glad, sier Astrid Strandbu (47).

Harstadkvinnen, som er ansatt ved Universitetet i Tromsø, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – Nord, fikk formidlingsprisen under en seremoni ved Det helsevitenskapelige fakultet.

En tydelig stemme

Komiteen begrunner prisen med at Astrid Strandbu har gitt barn i en vanskelig livssituasjon i Norge en tung faglig klar og tydelig stemme.”Hun er synlig i nasjonalmedia, kanskje til og med mer i nasjonal media enn i lokal media. Hun får mye oppmerksomhet med sine forskningsprosjekter, som også er basis for det som formidles til allmenheten, men også andre tema som gagner barns rettigheter er effekt av disse forskningsprosjektene”, skriver komiteen og fortsetter:

Ble rørt

”Astrid Strandbu har høy formidlingskvalitet, stor grad av tilgjengelighet for media og allsidig bruk av kommunikasjonskanaler gjennom intervjuer i blant annet Aftenposten Oppvekst, God Helg Fædrelandsvennen, NRK Sørlandet, kunnskapsmagasiner med mer. Hun har skrevet flere kronikker i aviser og deltatt i TV-program- som TV2 God morgen Norge.”

- Det var sterkt å høre komiteens begrunnelse. Jeg ble rørt, sier den tidligere landslagsspilleren i volleyball.

- En det vanskelig å formidle forskningskunnskap til andre enn fagmiljøet?

- Du må tenke på en annen måte. En journalist har ofte andre mål med kunnskapen enn en forsker. Men jeg opplever denne type formidling som både viktig og meningsfullt, sier Strandbu. Hun understreker at hun er stolt av å være harstadværing, og at hun benytter hver anledning til å framsnakke både byen og UiT Harstad.

Norge i tet

Komiteen skriver også i sin begrunnelse at ”Astrid Strandbu har utstrakt populærvitenskapelig formidlingsvirksomhet innen tre forskningsområder: barns deltakelse i barnevernet, barns deltakelse i mekling ved samlivsbrudd/ foreldrekonflikter og bruk av musikk i arbeid med barn og unge i risiko. Hun har skrevet bok, hun kurser både domstoler, meklere og andre og har bidratt til lovendring innenfor sitt fagfelt.Dette har igjen ført til at andre land ser til Norge når det gjelder barn og deres rettigheter. Derfor kan man si at hennes bidrag til å gi barn en stemme gjelder ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt.”

- Når komiteen spesielt nevner det internasjonale aspektet, så må vi huske at Norge er i tet når det gjelder barns rettigheter. Vi var det første landet som fikk et barneombud, sier Astrid Strandbu.