Presis klokka 12.00 startet taksameteret å telle. De første ti minuttene kunne det se ut som omtrent halvparten av kjøretøyene hadde ordnet seg med bombrikke. Resten valgte å betale full pris gjennom alle seks bomstasjonene som foreløpig er åpnet.

Hendelsen ble ikke markert på noe måte, verken med snorklipp eller kake. Kanskje forståelig siden det neppe er noe å juble over at bilistene i Harstad får lov til å betale for å kjøre inn og ut av byen.

Et tidsskille for byen

Bompengeringens fremste våpendrager, tidligere ordfører Helge Eriksen, karakteriserer mandagen som et tidsskille.

- En milepæl. Bompenger er dessverre blitt en realitet i Norge. Nå markerer vi starten på innbetalingen som skal vare et sted mellom 15 og 20 år, noe som er helt nødvendig. Vi må nå se på hva vi får igjen for disse bompengene. Dette er et prosjekt som vil gå over mange generasjoner. Det er et tidsskille for byen vår.

- Vi får stadig mindre igjen for bompengene?

Autopass-brikke

Statens vegvesen oppfordrer folk til å skaffe seg Autopass-brikke.

- Uansett hvor mye eller lite du kjører - husk at det er enklest og billigst med AutoPASS-brikke i bilen, skriver de på harstadpakken.no.

Fordeler med å bruke AutoPASS-brikke:

• AutoPASS-avtale gir 10 prosent rabatt

• Timesregel (du betaler bare for én passering pr. kjøretøy pr. time

• Månedstak/passeringstak (du betaler for maks 60 passeringer pr. kjøretøy pr. måned.)

• Du kan bruke AutoPASS-brikken i alle andre AutoPASS-anlegg i landet

• Du får 10 prosent rabatt i flere andre bomstasjoner

Uten AutoPASS-brikke får du ingen av disse rabattene, og må betale 12 kroner hver gang du passerer en bomstasjon i Harstad.

Kjører du El-bil, eller skal ha fritak av andre grunner, forutsetter også dette at du har avtale og AutoPASS-brikke i bilen.

Innbetaling med avtale

Du får etterskuddsfaktura for passeringene som er foretatt innenfor en periode, vanligvis over en periode på maksimalt tre måneder. Det er også mulig å velge avtalegiro som betalingsmåte. Gitt at du når maksbeløpet hver måned, som er på 648 kroner (10,80 x 60), og det tar tre måneder før fakturaen kommer, blir det 1.944 kroner å betale. Det er ikke mulig å forskuddsbetale.

Tegner du avtale med Hålogalandsbrua AS kan du registrere så mange kjøretøy du vil per avtale. Har du flere kjøretøy tilknyttet en avtale, må du ha én brikke i hver bil. Det står hvilken brikke som hører til hvilket kjøretøy i avtalen. Andre selskap kan ha begrensninger på antall kjøretøy per avtale, sjekk med det selskapet du ønsker å bruke.

Et firma kan registrere så mange kjøretøy det ønsker på en avtale. Har du flere kjøretøy på en firmaavtale, må du ha én brikke i hvert kjøretøy. Det står hvilken brikke som hører til hvilket kjøretøy i avtalen.

Lurer på du hvordan Autopass-brikken skal monteres - Trykk her

Lyssignal

• Grønt signal betyr gyldig passering med AutoPASS-avtale.

• Hvitt signal på din etterskuddsavtale betyr at forfallsdato er passert. For kunder med avtalegiro gis hvitt signal når trekket er sendt.

• Ingen lyssignal kan bety passering uten gyldig AutoPASS-avtale, dårlig batteri i brikken, din avtalefaktura er ikke betalt innen fristen eller andre årsaker. Kontakt bompengeselskapet du har avtale med.

Helge Eriksen vil heller ha utvidet betalingstid, enn mer bompenger. Foto: frank R. roksøy