I forrige uke sa politikerne i Evenes nei til en sammenslåing med en eller flere av sine nabokommuner (Skånland og Tjeldsund, samt Narvik).

Likevel går Tjeldsund kommunestyre inn for ETS-alternativet.

- Vi følger folkets råd, slik som vi lovte, sier gruppeleder Bjørn Hanssen (Ap). Vedtaket ble gjort med ni mot åtte stemmer. Høyre og Venstre, gikk også inn for å følge folkets råd. De mente ETS-alternativet var dødt, etter Evenes sitt nei. Tjeldøya og fastlandssiden burde fortsette som egen kommune, mens hinnøysiden burde slås i sammen med Harstad. Men dette forslaget fikk kun åtte stemmer og det falt dermed.

Begge sidene mente de fulgte folkets råd, og argumenterte for dette.

Varaordfører Gunnhill Andreassen (V), henviste til stemmeseddelen som hadde en første- og en andreprioritering.

- Nå er ETS-alternativet falt og da blir dette resultatet av folkeavstemminga, sa Andreassen.

Hun roste både rådmannen og ordføreren i Harstad for å ha gjort en formidabel innsats i kommuneprosessen.

- Jeg må takke ordfører Marianne Bremnes for at hun har vært pinlig nøytral under prosessen, sa Andreassen.

Bjørn Hanssen mener ETS alternativet lever i beste velgående, til tross for signaler om at fylkesmannen ikke vil tvinge Evenes inn i ETS samarbeidet.

- ETS-alternativet lever. Det er nå opp til fylkesmannen å bestemme hvordan de vil tegne dette kartet. Vi har fulgt folkets råd, som ga ETS et klart flertall.

Når det gjelder innbyggerinitiativet fra hinnøysida så mener Hansen at kommunestyret må komme tilbake til det. Innbyggerinitiativet har over 75 underskrifter fra folk på hinnøysida som vil at denne delen av kommunen overføres til Harstad.

- Vi vil ta stilling til dette når saken er utredet og vi ser konsekvensene av det, sier Hanssen.

ETS: De er uenige, men nå er saken avgjort og fylkesmannen overtar stafettpinnen. Tjeldsund kommunestyre går inn for ETS-kommunen. Fra venstre: ordfører Liv Kristin Johnsen (H), gruppeleder (Ap)Bjørn Hanssen og varaordfører Gunnhill Andreassen (V).