Hanna Salminen Klæboe priser deg lykkelig over at hun kun sitter forslått igjen med en brukket ankel etter å ha blitt kastet av sykkelen i 60 kilometer i timen.

For syklistene lå hardt på pedalene da de fredag var ute på ei hard lagtempo-økt med Norges Toppidrettsgymnas på Kongsvinger.

– Vi kom akkurat nedover en bakke, og hadde vel et sted i mellom 50 og 60 kilometer i timen, mens jeg ligger på hjulet til en annen på laget. Når hun plustelig er nødt til å stoppe opp litt, har jeg ingen sjanse til å komme meg unna, sier Salminen  Klæboe.

I neste sekund blir hun kastet over sykkelstyret. Så blir hun slengt 10 meter ned en skråning. Flere ganger blir hun kastet rundt i saltoer, før hun går inn for landing. Til slutt blir hun liggende i en åker.  Hun lander relativt mykt. Det skal hun prise seg lykkelig for.

– Hadde jeg landet på asfalten, så er jeg usikker på hvor mye som hadde vært igjen av meg, sier 18-åringen etter det som utvilsomt må karakteriseres som et sykkelkrasj av det voldsomme slaget.

Ambulanse-utrykning

Men det gjorde hun ikke. I stedet landet hun derimot i en åker, som etter alternativene å dømme må kalles et myk landing.

– Jeg hadde virkelig flaks. Jeg var selvfølgelig forslått og kjente på at jeg hadde en del smerter i beina. Men det var ikke så ille som det faktisk så ut som. Derfor føltes det nesten litt flaut da sykebilen kom og jeg ikke hadde mer vondt enn jeg faktisk hadde, sier Salminen Klæboe, som var så heldig å ikke slå hodet i lufteturen.

Men en smertefri opplevelse var det ikke snakk om. For vel inne på sykehuset viste røntgenbildene at ankelen var brukket.

– Det heter seg jo at det er snakk om seks uker i ro. Så får vi se. Folk sier jo at jeg var heldig, og at det dreier seg om et veldig rent og greit brudd, og at jeg har vært heldig. Men den kjøper ikke jeg. Nå er jeg lei av av motgangen, og synes at jeg har fått min porsjon av uhell nå, sier syklisten som representerer trønderske CK Victoria.

Det er nemlig ikke første gang i karrieren at hun har vært i asfalten. Under fjorårets  sesongoppgjøring på Mallorca deiset hun også i bakken etter å ha fått posen med skifteklær inn i hjulet i fart. Da endte det med at syklisten slo ut begge fortennene  og måtte sy 25 sting i overleppa.

– Hvordan tok familien nyheten om at du hadde vært i dette dramatiske veltet?

– Det tror jeg at de tok en god del tyngre enn jeg selv gjorde. De gråt hele gjengen. Bak lå nok en blanding av redsel for krasjen og at jeg igjen må smøre meg med tålmodighet. Det er tøft å være nødt til å gå på en ny runde ute, når det endelig så ut til å gå den rette veien, sier Salminen Klæboe.

Nye mål

Samme dag som hun var involvert i ulykken, hadde hun nettopp fått vite at hun var tilgodesett med en plass i junior-landslagstroppen til et kommende etapperitt i Tyskland.

– Det er kjedelig dette. For det var nå - som sisteårsjunior - at jeg virkelig kunne prestere toppresultater. Neste år kan man jo prestere kjempebra, men likevel ende opp som nummer 20, sier 18-åringen, og utdyper:

– Man må jo sette seg ned for å redefinere sesongen. På forhånd var det jo NM om en måned som sto som det store målet. Nå må man se nærmere på hvor raskt man klarer å rehabilitere. jeg skal gjøre hva jeg kan for å prøve å rekke NM. som går om en måneds tid. Så får vi se om vi rekker konstruere opp en falsk formtopp til mesterskapet i juni, sier NTG-eleven.

Hun er uansett krystallklar på at dette ikke er noen grunn for å roe noe som helst ned på sin sykkelsatsing.

– Det finnes ikke tvil. Jeg skal tilbake på sykkelsetet. Dialogen med Olympiatoppen er allerede opprettet. Så satser vi på rask tilbakekomst på sykkelsetet. Jeg skal komme tilbake for å bevise at jeg fortjener å sykle i norsk landslagsdrakt når det er duket for VM i Qatar senere i år, sier Salminen Klæboe bestemt.