Det er konklusjonen etter at departementet slapp sin vurdering av innsigelsene i reguleringsplanen til Hinnøy Golfklubb hos Harstad kommune. Deres skepsis baserer seg på Fylkesmannens innsigelser på anleggelsen av 18-hullsbanen. Fylkesmannens innsigelser baserer seg på miljømessige hensyn.

I Klima- og miljødepartementets konklusjon skriver de  at: «Klima- og miljødepartementet mener det planlagte golfanlegget vil gi betydelige negative virkninger for miljøverdier av nasjonal og vesentlig regional verdi. Departementet mener videre at ulempene for naturmangfoldet ikke veies opp av den positive nytten for andre samfunnshensyn.. Det er heller ikke godtgjort at de avbøtende tiltakene vil være tilstrekkelig for å hindre de negative virkningene for artene og naturtypene rundt Vikevatnet.»

Naturmangfoldet som Klima- og miljødepartementet viser til er biotopen Vikevannet. Dette er en såkalt kalksjø. En kalksjøs største trussel for deres økosystem er tilførsel av næringssalter. Slike næringssalter kan eksempelvis komme fra avrenning, hevder departementet i sin vurdering. I tillegg er det registrert 19 rødlistede arter i området hvor golfbanen planlegges. Noen av de viktigste artene er ål, knekkand, brushane, makrellterne og vipe.

Positiv kommune

Prosessen til nå har vært en berg- og dalbane å følge siden Hinnøy Golfklubb gikk i gang med å realisere sine planer tilbake i 2011. Selv om områdets ti grunneiere i sin tid ga sin underskrift på avtalene som ga golfklubben rett til å anlegge golfbanen på sitt område, har det etter hvert blitt forfektet sterk misnøye til golfklubbens framgangsmåter fra en fraksjon av grunneierne.

Kommunestyret har på sin side vist at de er positive til anleggelsen av ny golfbane. I første omgang vedtok de planene om anleggelse av golfbane i området, før de ble sendt til Fylkesmannen. Da planen kom tilbake med innsigelser av miljømessige hensyn, hadde kommunens folkevalgte valget om å skrinlegge planene, eller å be kommuneadministrasjonen om å sende planene til departementshold - via Fylkesmannen - for en endelig avgjørelse av saken. De gjorde det sistnevnte.

- Dette betyr at vi er ferdige med vår rolle i saken. Departementet avgjør nå saken uten at vi har noe som helst med den å gjøre. Vi stiller oss helt og fullt bak den avgjørelsen som fattes i siste departementsinstans og vil forholde oss til den i tida framover. Det som derimot er gledelig å se er at prosessen er i rute tidsmessig. Det betyr at en avgjørelse i saken fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet kan forventes innen utgangen av mars, sier Børge Weines i Harstad kommunes areal- og byggesakstjeneste om handlingen som ble iverksatt i august 2015.

Departementenes avgjørelse

I og med at Klima- og miljødepartementet har avgitt sin vurdering av saken er man litt over halvveis i rekken av statlig administrasjon som skal gi sitt syn på anleggelsen av en fullverdig golfbane. Etter at alle statlige instanser var på befaring i området 3. november 2015, har alle involverte parter ventet i spenning på det som til slutt skal være vurderinger fra tre ulike hold. Førstemann ut var Miljødirektoratet. De var raskt ute med å uttrykke sin skepsis med tanke på innvirkningen på kalksjøen Vikevannet og de 19 rødlistede artene. Da Klima- og miljødepartementet kom på banen med den samme vurderingen, fungerer det som et forsterkende signal til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Dette departementet er sistemann på lista. De tar med seg vurderingene til Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet i sin vurdering. Det vil i praksis si at departementet som har statsråd Jan Tore Sanner som øverste sjef har all makt i denne saken. Bestemmelsen som de etter planen vil komme med i løpet av senvinteren er endelig. Uansett hva utfallet av deres bestemmelse er endelig, og har ikke ankemulighet.

At departementer får oversendt lokale saker som har store motsetninger i seg blir oversendt til departementshold for en endelig avgjørelse skjer sjeldent. Sist gang dette skjedde med en sak tilknyttet Harstad kommune var i forbindelse med bading i drikkevannskilden- og utvidelse av hyttearealer rundt Storvann Nord tilbake i 2014.