Posten jobber nå med å finne ut hva som mangler og hvilke pakker som er skadet etter at tyver brøt seg inn i fire postcontainere på Alnabru i Oslo i helga.

- To av dem var tomme og to inneholdt pakker som Posten har ansvaret for. Containerne ankom lørdag kveld med tog fra Fauske. I løpet av helgen tok tyver seg inn i containerne der de etterlot seg et kaos som posten fremdeles forsøker å rydde opp i, forteller pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

I containerne var det i all hovedsak forsendelser fra Harstad, Bodø og Hammerfest.

Han sier at Posten er forsiktige med å gi detaljer rundt innbruddet av hensyn til pågående politietterforskning, men forteller at minimum 150 pakker er savnet eller skadet.

- En av våre underleverandører har ansvaret for sikkerheten rundt containerne. Det har vært en rutinesvikt fra vår underleverandør. Det tar vi opp med dem, for å si det mildt. Containerne sto på en plass de ikke skulle være, sier Eckhoff.

Selv om det har vært en rutinesvikt hos underleverandøren, tar Posten ansvaret for det som har skjedd.

- Dette er veldig uheldig og vi er lei for at dette skjer. Dette er et uheldig tidspunkt siden mange sender julegaver i disse dager.

I noen av pakkene er emballasjen ødelagt, men varene inni virker å være i grei stand. Andre pakker har intet innhold eller er forsvunnet.

Alle forsendelsene er registrerte i datasystemer, men Posten har ennå ikke full oversikt over hvilke forsendelser som ikke har gått videre til kunde. Nå jobber postens ansatte med å skaffe den fulle oversikten, sier pressesjefen.

- Hvis både innhold og adressen på emballasje er bort, så kan det ta tid før vi finner ut av dette. Vi legger ut informasjon om pakker som savner eier på juledetektivens side på posten.no fra 14. desember, sier Eckhoff.

Postens ansatte er allerede igang med dette arbeidet, og en av dem som har blitt oppringt av postdetektivene er John Inge Mikalsen i Harstad. Navn og nummer til hans firma, Mikalsen IT-service, var trykket på noen DVD-filmer som ble funnet i den ene containeren uten emballasje.

Etter noe arbeid klarte han å finne ut hvem som var avsender og mottaker av pakken. Posten sleit med å finne ut dette siden de bare kunne lese "Fra mamma" på innpakningen.

- På DVD-filmene sto det hvilket år opptakene var fra, og dermed kunne jeg gå i eget arkiv og lete fram rett person, sier Mikalsen.

Mikalsen digitaliserer gamle opptak fra smalfilm og video til DVD, og sier at han forventer bedre fra Posten.

- Om det dreier seg om en underleverandør eller ikke, så er det Postens ansvar at det som sendes kommer trygt fram. I min bransje opplever jeg allerede at jeg mister kunder fra andre steder av landet som ikke tør sende sine unike opptak gjennom Posten. Det kan være filmer fra 60-tallet, som viser folk som kanskje ikke lever. Dette er uerstattelig for folk. Denne hendelsen vil ikke hjelpe på situasjonen.

De som savner pakker kan ringe Posten på telefon 04004. Bedriftskunder ringer 04045.

To containere, av typen du ser på bilen til venstre, ble åpnet og utsatt for tyveri på Alnabru i løpet av helgen. Foto: Posten