Fredag ble lysene tent på julegrana i Harstad sentrum. Samtidig var handelsstanden på plass med gaver og nisse. Problemet var bare at det ikke var nok gaver til alle. Resultatet sjokkerte Thomas Wang som var på plass med sin fem år gamle datter.

- Det ble et scenario med desperate voksne og barn som jobbet seg framover med alle midler. Noen snek, noen presset seg fram, andre tok snarveier. Og noen bare stillte ungene på sidelinja og jaget frem selv for å sikre seg godbiten.

Voksenkrangel

Wang har luftet sine tanker i et populært innlegg på Facebook som er likt over 100 ganger. På torget var det flere køer for ulike gaver, men over alt ble det dårlig stemning, sier han.

- Fikk også gleden av å stå i kø for å få ballong med gavekort til Peppe's Pizza. Her var det enda verre hvor voksne kranglet og igjen presset seg forbi de minste som høflig stod i kø. Også her ikke nok til alle. Observerte de mange skuffede fjesene da det ble fritt for ballonger.

Etter hvert ble det også beskyldninger om at voksne var i køen uten å ha barn som skulle få gaven.

- En bestefar med en gutt ved siden av seg fikk denne beskyldningen. Det hele ble latterlig.

Tross alt liker Wang arrangementet, men håper at de som står bak gjør endringer neste år.

Kamp om 20-kronerskalender

- Dette er ikke et nytt problem. Jeg har snakket med folk som sier at de ikke drar på julegrantenninga for å unngå dårlig stemning, sier han.

Wang mener at det er bedre å ikke dele ut noen ting som helst hvis det er slik at ikke alle får. Han tror det viktigste for barna er å få se og møte nissen. Sistnevnte hadde heller ikke mye tid til å snakke med barna på grunn av pågangen og fokuset på gaver.

En av gavene som folk oppførte seg ufint for å skaffe var heller ikke verd strevet, mener Wang.

- Kalenderen som nissen ga bort har jeg sett til salg tidligere for den nette sum av 20 blanke, norske kroner. Yes. Det må ha vært verdt det! Eller? Presse og snike for usle 20 kroner.

Og Wangs femåring?

- Hun var heldig og fikk gave hos nissen, men savnet nok noen ord fra han. For noen barn ble nok dagen ødelagt. Situasjoner som dette får fram det verste i folk og de blir egoistiske, sier Thomas Wang

Skal kjøpe flere

Arrangør for sentrumsarrangementet var Harstadregionens næringsforening. Leder Ole-Jonny Korsgård sier at ingen er så lei seg for at det ikke ble nok gavekalendere enn han.

- Samtidig må det sies at det i år ble rekordoppslutning og 600 gaver ble delt ut. Vi beklager selvsagt at rundt 20-30 barn ikke fikk gave. Neste år skal vi kjøpe inn flere, sier han.

Sniking i køen og munnhuggeri blant noen voksne er vanskelig å gjøre noe med, sier Korsgård.

- Av og til viser vi mennesker sider av oss som vi i ettertid ikke er så stolte over. Det skjedde kanskje denne gangen. Vi gir oss uansett ikke med arrangementet og gjentar det som ble en hyggelig opplevelse for mange neste år, sier han.