Det første er normalt men det andre skjer bare et fåtall. Som mange av oss vet var bruk av rusmidler blant ungdom en bekymring helt frem til slutten av 1960-tallet. I dag blir det eksperimentert med helt andre og langt flere rusmidler enn på den tiden.

Drikker mest

De aller vanligste stoffene er i dag som for 60 år siden, alkohol. Alkohol er det de fleste starter med og ofte fortsetter med. De eldste «av de unge» drikker mest men det sies også at gutter eksperimenterer mer enn jenter.  Andre «aktivt» brukte rusmidler er de såkalte sniffestoffene. Blant de mange som finnes er de mest brukte cannabis (der innenfor marihuana og hasj) men også amfetamin. På starten av 2000-tallet lå debutalderen for alkohol på ca. 14,5 år, men den har steget de siste årene. Nå er gjennomsnittsalderen for ungdommers alkoholdebut 15 år. Debutalderen er noe lavere for øl enn for rusbrus, vin og brennevin.

Du er nøkkelen

«Foreldre er de beste forebyggerne». Dette er et utsagn fra politiet, skriver forebygging.no  Som forelder bør du sette klare grenser for hva som er greit og ikke greit. Det er den minste og mest obligatoriske tingen du kan gjøre for å motvirke rus blant dine barn og i barnets miljø. Hvordan du oppføre deg som en rollemodell har også mye å si. Denne påvirkningen er sterkere enn de fleste tror.

Virkninger

Inntak av hasj lagres i fettvevet i kroppen og kan spores i kroppen uker etter nntak. Rusen har både kort- og langtidsvirkning.  Korttidsvirkningen kan forårsake følgende Rusen kan gjøre brukeren avslappet og pratsom, og forsterker ofte sansene, spesielt inntrykk av farger, smak og musikk. Man kan oppleve seg selv om mer åpen og sosial, med hyppige latteranfall. Rusen svekker den kritiske sansen, og brukeren kan ofte oppføre seg ”fjollete”. Fysiske langtidsvirkninger: Røyking av cannabis reduserer trolig kroppens immunforsvar, og kan påvirke hormonbalansen med mulige menstruasjonsforstyrrelser hos kvinner og redusert sædcelleantall hos menn.

Standpunkter

2MKA på Stangnes VGS er en klasse med flere meninger rundt temaet.

-Jeg er imot det fordi det er skadelig, sier Helene Bøe (17).

Klassekamerat Joakim Pettersen (19) forteller at han  synes det er normalt at unge mennesker er nysgjerrig og vil prøve det ut, men han er fullstendig imot all bruk av stoff. Først og fremst fordi det vil skape problemer for helsa de, spesielt psykisk sett.  De mener begge at selv om reglene er som de er så synes de det er greit med et visst inntak av alkohol selv under 18 år.

- Så lenge man har kontroll på hva man tar inn og kontroll på handlinger, sier de nærmest i kor.

De legger også til at de vet av tilfeller der personer ikke har kontroll på hva de inntar.