Festspillene skal gjenvinne relevans og posisjon i nord ved å konsentrere seg i mye større grad om kunst fra Arktis.

Festspilldirektør Maria Utsi mener Festspillene har hatt for lite fokus på landsdelen de siste festspillene. De ønsker hun å gjøre noe med, og varsler at landsdelen vil vå mye større oppmerksomhet enn tidligere.

– Vi ønsker å profilere kulturlivet i landsdelen i større grad, og i 2016 vil Nord-Norge stå i fokus. I 2017 vil vi posisjonere hele det sirkumpolare arktiske området. Vi vil jobbe med Arktis i et internasjonalt perspektiv med mål om å fremme kunst og kultur som en pådriver også for ny utvikling i nordområdene, sier Festspilldirektør Maria Utsi.

Leder samtale

Neste uke kommer deler av den norske kunst- og kulturbransjen til Harstad for å feire kulturrådets 50-årsjubileum, og diskutere verdien av kunst og kultur i dag.

En av programpostene er en samtale som ser på hvilken rolle kunstnerisk virksomhet spiller i forholdet til våre naboer i nord. Denne skal ledes av Utsi.

Russlandkjennere

Med seg i dialogen på konferansen har hun kulturrådgiver og journalist Jens-Eirik Larsen, som har jobbet mye med Russland både som journalist og som brobygger innen kulturfeltet. Tidligere leder for Pikene på Broen i Kirkenes og Barents Spektakel, Luba Kuzovnikova, er også med sammen med sametingspresident Aili Keskitalo, Jasmina Bosnjak fra Troms fylkeskommune, og forfatter og journalist Morten Strøksnes, som er en aktiv samfunnsdebattant i nord.

Flere direktører

Tidligere Festspilldirektør Tone Winje er også leder for en samtale om kunst som verdikamp, på Kulturrådets konferanse. Sammen med rapper Khaled Harara fra Gøteborg og fribymusiker Abazar Hamid bosatt i Harstad, skal hun reflektere over musikkens verdi der ytringsfriheten er innskrenket.