– Møt opp til en lørdagskveld med mening. Kjemp for at byen din fortsatt skal være et godt sted å bo.

Det skriver en arrangementskomité bestående av bypatriotene Anders Eriksson, Anne Karin Arvola, Ole Thomas Gjærum og Rikke Gürgens Gjærum i et opprop med tittelen «Nord-Norge kan ikke reduseres til et øvingsfelt».

Lørdag arrangerer de protestmøte på tidligere Sjøbua i Harstad. Bakgrunnen er forsvarssjefens fagmilitære råd som, om det blir en realitet, betyr nedleggelse av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, Kystjegerkommandoen og Alliert treningssenter.

- Kultur og næring samspiller godt i et velfungerende samfunn. Vi må verne og utvikle begge deler. Vi trenger det mangfoldet Harstad har i dag. Vi har ikke råd til å miste verken FMKN, Kystjegerkommandoen, eller kompetansemiljøer på sykehus eller høgskole, sier Anne Karin Arvola.

Kraftsenter

-Å bygge et livskraftig samfunn i nord koster. Det handler om å ivareta og utvikle pilarene i samfunnet - kulturmangfold, utdanning til alle og helse for folket. Vi trenger politikere nå som forstår helhetbildet, som skjønner at menneske lever ikke av brød alene, sier Rikke Gurgens Gjærum.

På folke- og protestmøtet initiativtakerne kaller «Harstad som kraftsenter i nord» blir det appeller fra ordføreren, Alliert treningssenter, Kystjegerkommandoen, divisjonsmusikken og høgskolen.

– Vi må hegne om byen vår, bevare arbeidsplasser og sikre bosetting. Harstad er kulturbyen og forsvarsbyen i nord. Regionens stolthet og trygge lokalsamfunn er verdt å kjempe for, sier de fire..

– Hvilke konsekvenser får det for deg, for meg og for oss alle, spør de.

– Du kan jo spørre deg selv; hva slags sted vil du egentlig bo? Er du tilfreds med Rema utenfor døren og Netflix på skjermen, eller trenger du mer for å leve et godt liv? Trenger du ikke egentlig også en trygg arbeidsplass, et godt lokalsykehus, gode skoler, musikk, kultur, trygghet, et mangfold av arbeidsplasser og et levende lokalsamfunn?

- Det vi tar for gitt verdsetter vi gjerne ikke før det er borte og savnes: Musikken i gata 17.mai, ritualer og seremonier, også ved ulykker, slik vi opplevde etter Kebnekaise. I dag har vi vent oss til spennende tilbud på kulturhuset, god musikkopplæring på alle instrument til barna, og flere korps for hele befolkningen, dette har sammenheng med at vi bl.a. har FMKN i byen. Men vi ser nå at ingenting er selvfølgelig, sier Ole Thomas Gjærum.

Ringvirkninger

Bypatriotene som arrangerer møtet lørdag kveld viser til kompleksiteten i et samfunn.

– Hendelser henger sammen, og en forrykkelse i økosystemet skaper rystninger ut over hele organismen. Harstad Kulturhus ble etablert på grunn av Divisjonsmusikken og med hjelp av Forsvarets midler. Kulturhuset er vesentlig for byens identitet og en viktig motor i Harstads kultur og næringsliv. Har du for eksempel tenkt på at uten kulturhuset hadde vi nok ikke hatt det restauranttilbudet vi har i dag? Vi vet at dersom byen tappes for kompetansearbeidsplasser innen kultur, forsvinner mange andre arbeidsplasser og mange tilbud vi i dag tar for gitt, går med i dragsuget.

- Kjemp for byen

Der verdiskapningen skjer må det være et levedyktig samfunn. Alt kan ikke sentraliseres, framgår det av oppropet.

– Når man snakker om nordområdene fremstår det ofte som floskler for oss. Det vi trenger er trygge arbeidsplasser og et bærekraftig lokalsamfunn med en spennvidde av arbeidsplasser der vår stedsbundne kompetanse blir respektert hos beslutningstakerne og får vilkår for videre utvikling, enten det gjelder fiskeindustrien, olje, sykehus, utdanning, forsvaret eller kultur, sier de fire, og legger til: – Det er nå det gjelder. Møt opp til en lørdagskveld med mening, ta med deg noen du kjenner og kjemp for at byen din fortsatt skal være et godt sted å bo.

- Det handler om samfunnskontrakten – om tilliten i befolkningen, om et land det er verdt å forsvare. Det fordrer gode relasjoner med naboer i nord. Kultur er viktig i den sammenheng, sier Anders Eriksson, og avsluttende sier at før radioen kom i 1925 - var det faktisk Forsvaret som var den viktigste musikkformidleren til folket.