Torsdagen i forrige uke ble dramatisk for Nilsen. Han skulle foreta noe finsnekring om bord i båten sin, da sirkelsaga slo tilbake.

– Jeg hadde holdt på i mange timer, og var i ferd med å ta kveld da jeg bare skulle gjøre en liten ting til. Jeg delte en mahogny-hardved plank og det gjensto kun få centimeter. Under litt trange arbeidsforhold gjorde jeg et fatalt grepskifte. Sirkelsaga gjorde et byks bakover, raskere enn øyet rekker å se, forteller han.

Flau og fortvilt

Etter hendelsen var tommelen vekk. Likevel blødde det forunderlig lite, konstaterer han.

– Tusen tanker raste gjennom hodet. Først og fremst var jeg flau og fortvilt. Jeg tenkte på alle de rundt meg som på en eller annen måte blir berørt av dette. Hadde jeg bare tatt kvelden litt tidligere, skriver han på sin facebookside.

Til tross for den traumatiske opplevelsen beholdt Nilsen fatningen. Han ringte nødnummeret og ble satt over til en kirurg som forklarte hvordan tommelen, som han hadde funnet på dørken blant verktøy og plankebiter, skulle oppbevares i påvente av kyndig behandling.

Det var å putte tommelen i munnen og deretter, når han kom hjem, pakke den lufttett i en pose som skulle legges i en ispose.

Meldte avbud

Vidar Nilsen har beskrevet opplevelsen på facebook. Der, og på telefonen, framstår han som svært rolig.

– Kirurgen roste meg for at jeg klarte å være fattet. Jeg gjorde én stor feil. Men alt rett etterpå.

I tillegg til å få ringt etter hjelp, rakk han også å tenke på jobben.

– Det var noe av det første jeg tenkte på. Jeg hadde en spillejobb i Trysil i helga, og sto der med tommelen i handa og ringte Trysil og ga beskjed om at jeg ikke kunne komme, forteller han fra sykesenga på Rikshospitalet, der han nå ligger.

– Rikshospitalet er det eneste sykehuset i Norge som utfører såkalt replantasjon. Det er snakk om avansert mikrokirurgi der de lapper sammen nerver og blodårer som knapt er synlige, forteller pasienten.

Heldig og takknemlig

Den første operasjonen tok 13 timer. Deretter ble det natt til lørdag ny operasjon fordi blodet hadde koagulert og blodgjennomstrømningen hadde stoppet.

– Jeg får tid til å tenke når jeg ligger her og ser i taket på Rikshospitalet. Jeg føler meg mer heldig og takknemlig nå enn før hendelsen. Vi har et fantastisk kompetent og ressurssterkt helsevesen, konstaterer Nilsen.

Nå er det viktig å holde seg i ro. Når det har gått ti dager uten flere komplikasjoner får han reise hjem. Så må han tilbake til Rikshospitalet for kontroller.

Nå blir det uker og måneder med gradvis opptrening, og Vidar Nilsen sier:  – Jeg har fått beskjed om at jeg kan oppleve å være stiv og følelsesløs, men fysioterapeuten mener det er en fordel at jeg spiller piano, for da får jeg lettere trent opp tommelen.

– Jeg tror jeg er raskere tilbake enn det legene sier. Jeg vil være tilbake på tangentene i løpet av vinteren, sier Vidar Nilsen.

Mister julebordsesongen

Som musiker var det et uheldig tidspunkt å skade seg.

– Dette skjedde på et kjedelig tidspunkt. Snart er julebordssesongen i gang og jeg hadde booket spillejobber hver helg fram til jul. Nå er  alt selvfølgelig endret, sier Nilsen, som i tillegg til å være musiker også er skipper i Lødingen skyssbåtservice.

Vidar Nilsen (t.v) under en opptreden for sjømatfestivalen i Lødingen i 2012. Foto: Kjell Solbakken