Saken er oppdatert med uttalelse fra Statens vegvesen klokken 1730.

Innbyggerne på Aun er vant til å ferdes langs veien som går forbi det rasfarlige Aunfjellet. Senest i juli i år gikk det to ras med steiner på flere hundre kilo over Fjellveien ned mot Aun og Elgsnes. Da var det geologer på befaring for å vurdere og beslutte eventuelle tiltak for å sprenge bort løse steiner. Ingenting ble imidlertid gjort.

- Utrolig stor

Tirsdag formiddag raste restene ned. Ann Kristin Solberg har bodd på Aun i 35 år, men har aldri før sett en så stor stein på Fjellveien.

- Da vi kjørte til Harstad tidligere i dag lå det ingen stein på veien. Da vi kjørte tilbake til Aun hadde raset gått. Steinen var utrolig stor, sier Solberg til ht.no.

- Det er skummelt, og noe vi tenker på hver gang vi kjører her - spesielt når det regner eller når det er snøsmelting i fjellet.

Etter raset i sommer har frykten blitt enda større for å ferdes på veien, forteller Solberg.

- Vi har sett denne steinen henge i fjellet med sprekker rundt, og lenge trodd at den skulle sprenges ned. Nå har den rast ned av seg selv. Frykten blir bare enda større når noe slikt skjer.

- Trenger rassikring

Hun synes det er ubetenksomt.

- Jeg har tre barn som daglig kjører med skolebuss her. Rassikring er noe vi virkelig ønsker.

Hun forteller at det er mulig å komme seg forbi rasstedet med personbil, men er imidlertid usikker på om en busser kan kjøre samme vei.

Noen umiddelbar rassikring er ikke på vei, sier Geir Jørgensen i Statens vegvesen.

- Uavhengig av det som har skjedd i dag, har vi planlagt en tur med geolog i regionen om ikke så lenge. Vi skal vurdere om geologen ikke tar en tur innom Aun også, sier han.

Jørgensen sier at det er en meget komplisert oppgave å få fall- og rassikret stedet.

- De fastboende ønsker tunnel, er du enig i at det er eneste måte å sikre de som ferdes på veien?

- Jeg skal være forsiktig med å diskutere tiltak nå. En rassikringsplan er under revidering og sluttføres i disse dager. Da er det vår faglige rapport som presenteres for politikerne i fylkestinget, sier Jørgensen.

Fjellveien ble stengt i sommer etter at det gikk et stort steinras fra Aunfjellet. Foto: HT-tipser