I går fortalte rektor ved Universitetet i Tromsø, Anne Husebekk, at det ikke er like selvsagt som i Narvik at Høgskolen i Harstad skal få eget fakultet. Det står nemlig i kongelig resoulusjon at så skal skje. Det samme gjelder ikke for Harstad.

Det reagerer rektorkollega Bodil Olsvik i Harstad på.

- Vi registrerer at Anne Husebekk ikke har lett for å gi Harstad et fakultet, som til Narvik og Alta, med henvisning til kongelig resolusjon. Resolusjonene bygger imidlertid på styrevedtak ved de enkelte institusjoner. UiT kan ikke gjemme seg bak kongelig resolusjon all den tid de selv har gjort et vedtak om å gi Narvik et fakultet. Det står heller ikke i kongelig resoulsjon at det ikke skal være et fakultet i Harstad, sier Olsvik.

Ordfører Marianne Bremnes: Høgskolen i Harstad må få et fakultet.

Må ha fakultet

Hun viser videre til resolusjonen der det står «at det skal etableres styring- og ledelsesfunksjoner ved campusene i Harstad og Narvik som bidrar til faglig utvikling, styrking av den regionale rollen og som gir strategisk innflytelse i den nye organisasjonen».

- Både for å oppfylle intensjonen om strategisk innflytelse og for å styrking av den regionale rollen forutsetter det at campus Harstad må gis et fakultet. Anne Husebekk fremhever tidligere fusjoner med Høgskolen i Tromsø og Høgskolen i Finnmark som vellykket. Ved disse fusjonene har antall fakultet blitt utvidet. Og på samme måte vil det skje en utvidelse av antall fakultet ved fusjonen med Høgskolen i Narvik. Vi kan da stille spørsmålet om hvorfor UiT vil behandle Harstad annerledes når de har lyktes så godt med de tidligere fusjonene. Hvis Harstad ikke får et fakultet, innebærer det at det må etableres særordninger for HiH, som ikke vil gi innflytelse på alle nivå.

Vokser i Harstad

HiH har hele tiden lagt til grunn at det skal etableres et fakultet i Harstad med utgangspunkt i faglig styrke.

- Av de fire fagområdene (sosialfag, sykepleie, økonomifag og ingeniørfag) som det nye fusjonerte universitetet vil vokse innenfor som følge av fusjonen, utgjør 3 av områdene HiHs kjerneområder. Det vil derfor være naturlig at HiH skal tilgodesees med faglig ledelse på ett eller flere områder og som gir HiH reell faglig innflytelse, også på fakultetsnivå, i organisasjonen.

- HiH har overfor UiT skissert en modell for et framtidig fakultet med utgangspunkt i vernepleie. Dersom vi tar utgangspunkt i innspillet fra HiH vil campus Harstad fra dag en kunne etablere et fakultet på størrelse med Finnmarksfakultetet, og vil være større enn 2 av dagens fakultet ved UiT; Juridisk fakultet og kunstfaglig fakultet. Dette til tross for at mange av våre andre fagmiljø (økonomi, ledelse, sykepleie) ligger an til å organiseres inn under allerede eksisterende fakultet ved UiT, sier Olsvik.

Ingen fattiglus

- Vi merker oss at Anne Husebekk hverken har penger eller stillinger for å styrke fagmiljøet i Harstad. Vi vil understreke at det ikke er noe konkursbo som skal fusjonere med UiT. HiH leverer godt når det gjelder studiepoengproduksjon, og har et studenttall som har økt med 25% de siste 5 årene. Antall ansatte med doktorgrad og professorkompetanse øker. Som medgift inn i den fusjonerte nye universitetet har vi med oss ca 30 mill kr som kan brukes til faglig utvikling – dersom man vil. Det betyr at man skal kunne komme langt i utvikling av fakultet på campus Harstad uten at det burde oppfattes som en økonomisk klamp om foten fra UiTs side, sier rektoren.

- Vi har respekt for at HiH kjemper for å ivareta Harstad sine interesser, og vi har stor respekt for fagmiljøene i Harstad. Vi er i en prosess og tar med oss alle innspill og argumenter. Beslutningene blir tatt 27. oktober, er rektor Anne Husebekks kommentar til uttalelsene fra Bodil Olsvik.