De siste dagene har det langt på veg vært vinterføre på flere fjelloverganger i Nord-Norge. I tillegg har det vært meldt om glatte veger mange steder.

Bilførers ansvar

Mandag morgen kolliderte to biler i Sortland, angivelig på grunn av glatt vegbane. Flere fagpersoner oppfordrer nå folk til å skifte dekk snarest, i stedet for å vente til den første snøen legger seg.

– Det er veldig glatt på veiene nå, og vi regner med at det er årsaken til uhellet. I den forbindelse oppfordrer vi folk til skifte dekk så raskt som råd. Det er hver bilførers ansvar å gjøre det, uttalte operasjonsleder ved Midtre Hålogaland Politidistrikt til VOL mandag.

Venter for lenge

Knut Jensen i NAF Bodø, mener at mange har en tendens til å vente for lenge med å skifte til vinterdekk.

– Plutselig er datoen der, og så har man ingenting klart. Det resulterer i køer overalt hvor man legger om dekk, sier han til NRK Nordland.

Han oppfordrer folk til å sjekke standarden på vinterdekkene og at man eventuelt bestiller nye dersom de er slitt.

Kan skifte før fristen

Den offisielle datoen for skifte til vinterdekk er 15. oktober, men det betyr ikke at man ikke kan skifte før.

– I utgangspunktet er det sjåførens ansvar å sikre kjøretøyet sitt. Da må man vurdere hvordan de faktiske kjøreforholdene er der man skal kjøre, sier trafikksikkerhetskoordinator Trond Harborg i Statens vegvesen til NRK Nordland.

Han forteller videre at politiet er flinke til å utøve skjønn og at de ikke gir bot til dem som kjører på vinterdekk før 15.oktober.