En tidligere Elkjøp-leder (39) i Harstad er av Hålogaland lagmannsrett dømt til 90 dagers fengsel for i skjul å ha filmet kvinnelige ansatte på dametoalettet.

60 dager av straffen utsettes. Han er imidlertid frifunnet for å ha oppbevart over 26.000 naken- og lettkledde kundebilder. Lagmannsretten mener tiltaltes filming er grovt krenkende overfor sine kvinnelige kolleger og det foregikk over en lengre periode. De kvinnelige ansatte ble filmet mens de hadde all mulig rett til å være skjermet fra innsyn, og opptakene var bevisst innrettet mot kvinnenes rumpe og underliv. Lagmannsretten er ikke i tvil om at tiltalte delvis har sett på opptakene. Lagmannsretten skjønner at kvinnene reagerte kraftig og at det har vært belastende for dem i ettertid. Allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres markert mot en slik form for skjult filming. Små kameraer er lett tilgjengelig og vanskelig å avdekke. Lagmannsretten mener det er formildende at etterforskningen har tatt altfor lang tid, og derfor gjøres deler av fengselsstraffen betinget.

Derimot ble 39-åringen frikjent for å ha tatt vare på over 26.000 bilder fra kundenes datamaskiner. Retten mener at tiltalte handlet mot arbeidsgivers interesser og at slik bruk og lagring av kundemateriale var i strid med Elkjøps instruks. Han utsatte Elkjøp for et potensielt tap av omsetning og omdømme. Lagmannsretten har ikke funnet det bevist at han bevist handlet for å skade Elkjøps interesser. Retten fester ikke lit til at tiltaltes forklaring om at dette bare var guttestreker. Bildematerialet hadde ingen kommersiell verdi og det er ikke holdepunkter for at tiltalte hadde til hensikt å skaffe seg eller andre en økonomisk fordel. Kikkerlyst eller andre seksuelt ladete motiver er ikke vinning i lovens forstand, slik lagmannsretten ser det.

I Trondenes tingrett ble 39-åringen dømt til sju måneders fengsel, hvor 90 dager ble gjort betinget.