Hammer, som er én av verdensmester Magnus Carlsens sekundanter, er rangert som nummer to i Norge. Hammer er også ekspertkommentator i sjakksendingene til TV2 og VG. Det var altså ingen hvemsomhelst som spilte i Harstad i går.

– Ettersom jeg var i området, og kjenner Stein Jensen i sjakklubben, tok jeg kontakt for å høre om vi kunne få til noe, sier Hammer.

Hans besøk innebar partier med hurtigsjakk både på Kila og Kanebogen skoler.

– På Kila skole vant han 36 av 36 partier. Jeg har derfor bestemt meg for å tyne han litt her på Kanebogen skole. Nå får han kortere tid på seg til å slå ut motstanderne, sier Jensen.

Klarer elevene i Harstad å gi ham motstand?

– De prøver, men kan ikke utfordre meg. Men det er ikke det det handler om. Jeg vil inspirere og motivere. I «sjakk i skolen» handler det ikke om å skape mestre og sjakkgenier, men mer om å bruke evnene man får i sjakk, i andre deler av livet. Det betyr å kunne konsentrere seg over lang tid. Det kan elevene for eksempel ha nytte av på tentamener, sier Hammer.

Elevene på Kila og Kanebogen skoler kan være stolte av å ha fått en sjakkspiller av Hammers format på besøk.

– Det er ikke ofte jeg er på skoler. Det er mer enn én og mindre enn ti ganger, sier han om antallet.

Og resultatet av hurtigsjakken på Kanebogen skole? Det ble spilt 80 partier - Hammer vant 79. Han tapte mot lærer Espen Strand.

HURTIG: Det går unna når det handler om hurtigsjakk. Jon Ludvig Hammer har bare sekunder å tenke mens elevene får litt mer tid på seg. Foto: Ivar L. Paulsen