Solveig Pedersen (56) fra Harstad har trent hyppig med schæferhunden Inka av Quantos, eller populært kalt Inka, i to år. Omtrent 30 timer i uka har blitt lagt ned for at den fem år gamle tispa skal prestere best mulig i konkurranser. Og det har betalt seg.

I sommer var de i Danmark og Sverige på utstillingskonkurranse. Søndag ble resultatet offentliggjort: Schæferhunden er svensk- og dansk utstillingschampion. Mest sannsynlig blir hun også norsk utstillingschampion i løpet av kort tid. Da er Inka nordisk mester.

Pedersen vet ikke om noen schæferhund nord for Trondheim som er utstillingschampion både i Sverige og Danmark.

– Hun mangler ett sett for å ta denne tittelen i Norge også. Norsk utstillingschampion er det mange som er, men ikke i nabolandene, forklarer eieren.

Iherdig trening

Inka har primært stilt i skjønnhetskonkurranser. Der blir hunden bedømt ut i fra hvordan en schæferhund skal se ut på papiret. Pels, gemytt, oppbygging og bevegelse er faktorer som spiller inn.

– Alt skal være på plass. Inka har stort sett vunnet det meste hun har deltatt i, både skjønnhetskonkurranser og brukskonkurranser. Hun har også vært med på oppdretterklasser og ble Europa-vinner og København-vinner 2015, forteller Pedersen.

56-åringen har eid hunden siden den var valp. Siden da har de reist landet rundt, samt i Norden, for å delta på konkurranser. Inka ligger i toppen av hver utstilling - og det er ikke rent få.

-–Vet ikke hvor mange oppdretterklasser hun har vunnet, men det er kjempemange.

Neste mål er ikke klart ennå, men det blir definitivt flere utstillingskonkurranser på hunden.

– Det er mulig at vi prøver oss på Rally lydighet.

Terapi

Etter at resultatene ble offentliggjort søndag, strømmet gratulasjonene inn på Facebook.

– Folk synes det er utrolig, sier eieren stolt, og fortsetter:

– Hadde det ikke vært for de supre oppdretterne på Kennel Quantos som har stilt henne på utstillinger flere ganger, så hadde hun nok ikke kommet så langt.

Schæferhunden har også vært en enorm støtte gjennom en vanskelig tid i livet for Solveig Pedersen. I februar 2014 døde ektemannen av kreft.

– Hunden har virkelig vært en terapi i en vanskelig tid. Hun fikk meg mye ut i marka, og trøstet meg når jeg var lei meg, sier hun.

– Inka betyr alt for meg.

DYKTIG: Inka kan nå bli nordisk champion. Hun er allerede utstillingschampion i Sverige og Danmark. Foto: Privat
TERAPI: Inka har vært en terapi for Solveig Pedersen gjennom en vanskelig tid. Foto: Privat