I sitt Fagmilitære råd la forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i forrige uke fram forslag om å legge ned basene Trondenes, Harstad sør og Åsegarden. Dette inkluderer Kystjegerkommandoen, treningssenteret og Forsvarets musikkorps Nord-Norge. I dag var Hanssen innom Harstad for å møte en av byen som blir hardest rammet av kuttene hvis forslaget hans blir fulgt av politikerne når saken behandles i 2016.

Vi fikk møte forsvarssjefen etter at han møtte representanter fra Kystjegerkommandoen, Alliert treningssenter på Åsegarden og Forsvarets musikkorps Nord-Norge.

Du er ingen populær mann i Harstad om dagen, men likevel tør du komme hit?

– Forsvarssjefen kan ikke bare møte opp på det som er positivt. Han må også stå til rette for de upopulære beslutningene som fattes.

Mange har problemer med å forstå at Divisjonsmusikken, som er svært viktig for regionen, foreslås nedlagt. Hva er begrunnelsen?

– Studien som er gjort rundt musikken konkluderer med at vi må redusere der på linje med annen ledelse, administrasjon og stab. Ingen er forskånet. Alternativet er færre korps på ulike steder. Vi foreslår å kraftsamle på ett kompetansedyktig sted. Det blir også økonomisk sett billigere.

Korpset i Nord-Norge har hatt mye samarbeid over grensen, også til Russland der man har knyttet bånd. Er ikke dette en god måte å skape fred på som bør ivaretas?

– Det er viktig at vi skal bygge bruer med våre naboer i øst, men jeg har ikke gått inn og sett på enkeltelementer i forsvaret i forhold til den rollen.

Et korps kan umulig være den dyreste posten i et budsjett på nært 45 milliarder kroner. Er det så mye å spare her?

– Vi er skviset på alle områder, sier forsvarssjefen.

I noen tilfeller har forsvaret ikke råd til å skaffe reservedeler. I et slikt bilde er utgiftene til korpset viktige, sier han.

Inntrykket hos mange er at for mye foreslås flyttet sørover i rådene du presenterte i forrige uke. Er det ikke i Nord-Norge vi trenger forsvarsevne når vi ser på hva Russland gjør i Syria og Ukraina?

– Det er jo nettopp det vi gjør. I anbefalingen forslår vi å flytte det tunge materiellet i hæren til nord. Det er nye avdelinger i Finnmark og vi gjør en kraftsamling i Ofoten mellom Evenes, Ramsund og Elvegårdsmoen.