Mandag 5. oktober holder Redd Barna åpent møte klokken 17 på Galleri Nord-Norge i Harstad. Målet er å skaffe flere voksne til å bli med i frivilliggruppen for barn.

– Jeg har hørt fra Harstad mottak at barna spør når vi kommer for å leke med dem. Det sier vel alt, sier Maria Brochmann i Redd Barna.

Hun forteller at frivillige fra Redd Barna organiserer grupper som skaper aktiviteter til flyktningbarn.

– På møtet får folk høre hva vi jobber med. Vi følger FNs barnekonvensjon og jobber for å sikre barns rettigheter. I Norge fokuserer vi spesielt på barn som er flyktninger. De er mer utsatt enn andre barn og får ikke delta i samfunnet på linje med andre barn. Gjennom å være frivillig, bidrar vi til at barn kan være barn, sier Brochmann til Harstad Tidende. Hun forteller at det i første rekke er barn tilknyttet Harstad og Borkenes mottak de tenker på i denne omgang.

Politiattest

For å kunne jobbe som frivillig trenger du politiattest.

– Når man har blitt med, er jobben egentlig å ha det artig med barna. Vi drar på bowling, turer i fjæra, tenner bål og går på kino i større eller mindre grupper. Det handler om å skape positive minner.

Alle utgifter for barna betaler Redd Barna. De frivillige må stå for sine egne utgifter.

– Mange skal bli værende i lokalsamfunnet og da er det viktig å tidlig føle seg som en del av det, sier Brochmann.

Tid og overskudd

Redd Barna stiller ingen krav til utdanning eller formell kompetanse for frivillige. De ønsker personer som har litt ekstra tid og ressurser, og som har lyst til å bli kjent med nye mennesker, både voksne og barn.

Når man blir bosatt i en kommune, får alle voksne tilbud om et toårig introduksjonskurs i norsk språk og samfunnsforhold. Foruten skolegang er det imidlertid ikke noe eget introduksjonstilbud for barn.

Alle som skal være frivillige må være over 18 år, ha politiattest og bli medlem av Redd Barna.

Du finner mer informasjon om organisasjonen på nettadressen reddbarna.no. Også Røde Kors gjør en innsats på landets mottak og for asylanter.

TILSTRØMMING: Flere flyktninger enn normalt er på vei til Norge for tiden. Foto: Paulo Siqueira