I august er barnehagen ved Harstad Folkehøgskole historie. Foreldrene reagerer kraftig på vedtaket om nedleggelse.

Vedtaket ble nylig gjort av styret i stiftelsen Harstad Folkehøgskole.

- De ansatte i barnehagen og foreldrene til barna ble informert forrige uke om vedtaket, sier Erlend Wellander, som er rektor ved Harstad Folkehøgskole.

Fortvilte

For foreldrene kommer vedtaket om nedleggelse meget overraskende. De har aldri før hørt snakk om at barnehagen er vurdert nedlagt.

- Vi ser på dette som et overgrep mot ungene. Vi har fått ekstremt korte frister å forholde oss til. Legger vi godsiden til så er det 12 dager mellom tidspunktet vi fikk beskjed om nedleggelsen og fristen for å søke ny barnehageplass. Vi er rett og slett forbannet, sier Tommy Kristoffersen.

Han har selv tre barn i barnehagen. To tvillinger på fire år og ei datter på to.

- For oss er vedtaket brutalt. Hvordan skal vi klare å få plass til tre unger i samme barnehage et annet sted? Vi vet fra før at det er vanskelig nok å få to søsken i samme barnehage.

Ifølge Kristoffersen er det til sammen tre tvillingpar i barnehagen, og stemninga i foreldregruppa er kokepunktet.

- Folk er forbannet og fortvilt. Her tror jeg styret ikke har forstått hva man har vedtatt. For oss virker vedtaket om nedleggelse være korttenkt og tatt i panikk, tordner Kristoffersen.

12 uten plass

- Meldingen om vedtaket kom også som et lite sjokk for de som jobber i barnehagen, sier Marianne Karlsen, styrer ved barnehagen, som har fem ansatte.

- Vi kommer til å ha dørene åpne frem til august. Da er det slutt, sier hun.

- Jeg har jobbet her siden 2012. Det er noen av de ansatte som har vært her mer enn 10 år, sier Karlsen.

- I dag er det maksimalt 18 plasser i barnehagen. Vi har 16 barn i barnehagen nå. Fire av dem skal begynne på skolen til høsten. Det vil i praksis si at foreldre til 12 barn må finne seg en ny barnehageplass fra august.

Lovstridig?

Forelder Tommy Kristoffersen sier at ingen foreldre har fått noen forklaring på nedleggelsen.

- Vi vet det er søkt om muligheten for å bygge en ny barnehage og vi gledet oss derfor til å få vite om det skulle bli byggestart nå eller senere. Så får vi plutselig beskjeden om at barnehagen skal legges ned, sier Kristoffersen, talsmann for foreldregruppa ved barnehagen.

I helga har de fleste av foreldrene møttes for å diskutere mulighetene for å stoppe planene.

- Vi har ikke sagt noe til ungene fordi vi fortsatt har håp om å få snudd vedtaket. Vi kan ikke skjønne annet enn at det må være lovstridig, i forhold til forvaltningsloven. Den sier noe om hvordan en prosess som dette skal gjennomføres. Blant annet med tanke på varslingsfrister. Barnehagelovens paragraf 4 sier også noe om informasjonsflyt og medbestemmelsesrett i viktige avgjørelser. Ingen foreldre er tatt med i beslutningsprosessen. Derfor sender vi nå et klagebrev til stiftelsen.

- Urimelig

Foreløpig har familien Kristoffersen nektet å tenke tanken om at de må søke ungene til en ny barnehageplass. De har et håp om å få snudd nedleggelsesprosessen.

- Nedleggelsen faller jo på sin egen urimelighet. I en barnehage skal det være trygghet, forutsigbarhet og vante rammer for ungene. Et plutselig vedtak om nedleggelse er ingen av disse delene, fastslår Kristoffersen.