- Det er vel kanskje det største problemet for oss, at vigselstoppen er midt i ferietida til alle sammen.

Det sier Dag Sigurd Brustind (H) som er ordfører i Ibestad. Kommunen med rundt 1.400 innbyggere er en av over 400 kommuner her til lands, som fra 1. januar overtar ansvaret for borgerlige vigsler.

I følge tall fra SSB var det totalt bare tre inngåtte ekteskap i Ibestad i 2016, det samme hadde Gratangen, mens det det i Harstad var 87. Tolv giftet seg i Skånland, seks i Salangen, ni i Kvæfjord, og sju i Tjeldsund. Tallene er basert på mannens bostedskommune.

- Jeg tror nok man må se antall inngåtte ekteskap i Ibestad over tid for å få et bedre bilde av situasjonen. Sommerstid vil det bare være én dedikert person på jobb, og skjer det noe da, kan vi få utfordringer hvis vi samtidig har en topp med antall vigsler, sier Brustind.

- Myndighet for å vie gjelder over hele kommunen, og det kan også skje utenfor kommunen. Kommunen må av praktiske grunner bestemme seg for hvor de vil tillate vigsler. Teknisk sett kan en vigsel skje fra toppen av fjellet Drangen (1022 moh) til nede i fjæresteinene når det gjelder vår kommune. Vigsel kan selvsagt også skje i et seremonirom, sier Brustind.

Får opplæring

Ordførere, varaordførere og rådmenn fra Sør-Troms er på opplæring hos Trondenes tingrett, som til sammenligning har utført mellom 40 og 70 vigsler årlig de seinere årene. Her får de en gjennomgang av teksten som tingretten bruker i borgerlige vigsler.

- Det blir koselig, jeg gleder meg, sier ordfører Marianne Bremnes i Harstad (Ap).

- Det er godt at noen har tråkket stiene for oss, så vi har noe å lære av. Vi har fått en tekst som vi kan bruke, og det er nok litt slingringsmonn. Vi har også litt rom for å legge inn elementer som brudeparet ønsker å ha med. Enten det er dikt eller musikkinnslag, forteller Bremnes.

I Harstad blir det ordfører, varaordfører og rådmann som skal gjennomføre vigsler. Målet er at vigslene blir lagt til tre dager i uka, onsdag, torsdag og fredag.

- Kommunen er ganske godt forberedt. Nå er også varaordføreren og rådmannen på opplæring i tingretten. Vi må nesten få øvd litt med hverandre på rådhuset. Men den største jobben er dokumentmølla før bryllupet. Hvilke papirer som skal hvor, og hvem som skal skrive under på hva. Seremonien blir et hyggelig punktum.

Kan ikke be om hjelp

Ulla Normann jobber som notarius publicus hos Trondenes tingrett. Hun er den som har ansvaret for borgerlige vigsler frem til nyttår.

- Forskjellen nå er at en vigsel skal foregå i hver kommune, mens vi har hatt ansvaret for alle tidligere. Da kan det bli litt for sjelden hvis man får bare én vigsel annenhver måned, sier Normann.

Etter 1. januar 2018 kan ikke kommunene be om hjelp fra tingretten om de skulle få kapasitetsproblemer.

- Nå skal ikke vi ha denne oppgaven lenger, så det kan de dessverre ikke.

Ibestad kommune skal nå finne ut av hvordan de skal løse utfordringene.

- Akkurat i dag vil jeg ikke være i stand til å gjennomføre en slik vigsel på en god måte, men det skal vi ha klart til 1. januar. Vi skal også være fleksibel på tidspunkter, så dette kommer til å gå veldig bra, lover Brustind.

Vigselstrengsel: Ordfører i Ibestad og leder for Sør-Troms regionråd, Dag Sigurd Brustind, mener sommerferieavvikling i kombinasjon med vigselstopp kan by på utfordringer.
Tingrett sier nei: Kommunene kan fra 1. januar ikke regne med å få hjelp til vigsler av Trondenes tingrett, som i dag har ansvaret.
Kommunetopper på ting-rettslig opplæring: Fra venstre Dag Sigurd Brustind, Ibestad, Sigrun W. Prestbakmo, Salangen, Helene Berg Nilsen og Odd-Are Hansen, Skånland, og Eva Ottesen, Gratangen.