Tirsdag oppdaget Heli-Team at en drone var 10 meter over et av sine helikopter som skulle fly til en annen del av basen.

Manøveren ble avbrutt. Mens den ene piloten stengte ned kjøretøyet, gikk den andre ut for å se hva som skjedde.

– Han så at dronen hang rett over helikopteret før den fløy bort. Hvis dronen kommer i rotoren, kan den gjøre store skader og skape en livsfarlig situasjon, sier pilot Sondre Nordseth som styrte helikopteret.

– Hold dronen på bakken

Pilotene oppfattet ikke denne situasjonen som dramatisk. Helikopteret skulle fly et kort stykke i lav høyde – denne gangen.

ADVARER: Piloten Sondre Nordseth sier at foreldre og andre som gir droner til unge også må lære dem de strenge reglene for bruk.

– Vi har ikke sett så mange droner på Stangnes, men det skjer av og til. Når vi flyr går det så fort at det ikke er lett å se dem. Det som er viktigst, er å tenke seg litt om. Konsekvensen for dem som eier dronen kan virke liten. De kan i første omgang miste dronen, men for oss kan det bli dramatisk.

Under arrangement som Arctic Race of Norway, ved ulykker, flom og andre hendelser der det kan komme er helikopter ber Nordseth at folk holder dronene på bakken.

– Folk synes det er spennende å filme slike hendelser. Men så kommer helikopteret i 250 kilometer i timen. Vi kan svinge og akselerere raskt.

Kjenner ikke til reglene

Selv en drone på et halvt kilo kan være farlig for både fly og helikopter, sier Heli Team.

Et problem er at folk ikke kjenner til reglene.

– Foreldre, andre slektninger og venner gir bort droner til unge mennesker uten å lære dem riktig bruk. Man skal for eksempel ikke fly nært bebyggelse og folk uten tillatelse. Selv en lett drone vil treffe med stor kraft hvis den faller 100 meter. Da står eieren igjen uten forsikring, men med stort ansvar hvis man for eksempel treffer en bil eller et menneske.

Det er i dag solgt over 60.000 droner i Norge, sier Nordseth.

– Men veldig mange eiere skjønner ikke hvor farlig det kan være.

Politisak

Politistasjonssjef Morten Hole i Harstad sier at de ser alvorlig på hendelsen. Dronen ble konfiskert av politiet.

– Eieren har lagt seg flat og kan vente seg en bot. Det kan gå virkelig ille. Det er snakk om små marginer, sier Hole.

Har fått 37 drone-klager i 2017

Luftfartstilsynet sier at de hittil har registrert fem saker i Norge der det er gitt forelegg fra politiet som er vedtatt. I tillegg er det i enkelte tilfeller beslaglagt utstyr.

– Vi mottar også klager på ulovlig flyging. Så langt i år har vi mottatt 37 klager og disse blir fulgt opp. Alvorlige tilfeller vil bli anmeldt, sier fungerende seksjonssjef for ubemannede luftfartøy, Bente Heggedal.

Hun sier at det syndes oftest med at det blir flydd for nærme folk og folkeansamlinger, samt at det ikke blir innhentet tillatelse fra grunneier når det kommer til avgang og landing. I tillegg syndes det en del mot at man ikke innhenter nødvendige tillatelser og at det flys uten korrekt forsikring.

Det er i dag registrert 3121 droneoperatører i Norge. Tall fra industrien viser at det er solgt rundt 45.000 droner over 1 kilo de siste årene.