Marius Stamnes i Weatherford Norge AS gikk torsdag opp på podiet under nordområdekonferansen og snakket om hvorfor selskapet har valgt å etablere seg i nord og Harstad spesielt.

Stamnes er fra Vesterålen, og utdannet seg til petroleumsingeniør etter tre år på Heggen.

- Da var det et felt i drift i nord. Det var Norne. Ingen va oss tenkte at vi skulle komme hjem og få jobb. Det var harde år i bransjen på den tiden, så det var ikke så sexy utdanning da, sier Stamnes.

Men det skjedde mye i oljebransjen i løpet av de årene, og da han var ferdig, var det godt med jobber.

- Det viser bare at vi må ikke skremme vekk unge fra å ta realfagsutdanning. Bransjen har vært i en bølgedal før, men løftet seg.

Weatherford er et internasjonalt selskap og blant de største oljeserviceselskapene i verden. Hovedkontor for Europa ligger i Aberdeen, Skottland. Selskapet har 680 ansatte i Norge; hvorav tre sitter i Harstad, med spesiell fokus på salg og operasjonell support, men selskapet leverer det meste innen brønnteknologi.

- Harstad ligger godt til for oljebransjen; på flanken av Norskehavet og Barentshavet, og vi er i nord fordi vi mener servicebransjen må se nordover. Det er her fremtiden ligger, og vi vil være nært kundene, sier Stamnes, og legger til:

- Byen har landsdelens mest komplette petroklynge; fra tolking av seismikk, leting, feltutbygging til vedlikeholds- og modifikasjonsleverandører, sier Stamnes, og fortsetter: - Vi vil være en del av denne industriklyngen; det gir oss en bedre forståelse av nordområdene. Byen har snart 40 års olje-erfaring og et par generasjoners kometansetilfang. Ved å være lokal, får vi eierskap til nordområdene.

Stamnes vektla også selskapets ønske om å komme i kontakt med andre leverandører som ønsker å komme inn i oljebransjen, som kan bli underleverandører.

I Harstad er det flere kunder vi leverer tjenester til, og enda flere vi kan levere til. Dette er landsdelens tetteste befolkede område, men ingeniørutdanning i Narvik, som gir oss tilgang til kompetanse og potensiell arbeidskraft, sier Stamnes, som også har påtatt seg industrielle verv.

Det gir oss flere baner og spille på og en større kontaktflate, sier Stamnes.