Aktor Mona Madsen klarte ikke å bli ferdig med å gjennomgå hele den omfattende tiltalen i går. Hun vil trolig bruke nærmere en time også i dag for å bli ferdig. Først da kan endelig tiltalte (38) få gi sin forklaring på hvorfor åtte bedrifter, han var eier/medeier i gikk konkurs.

Utroskap

Aktor Mona Madsen fortalte at politiets etterforskning startet etter anmeldelser fra bobestyrer Steinar Fagerholt og Skatt nord.

Til Harstad Tidende sier hun at det er uvanlig med en sak som har så mange konkurser.

– For både bobestyrer, skattemyndighetene og oss har det vært svært vanskelig å komme til bunns i denne saken. Årsaken er mangel på regnskap, faktura og øvrige billag. Derfor vil tiltaltes forklaring i dag (tirsdag) være interessant, sier hun.

Han er tiltalt for brudd på bokføringsloven, straffeloven § 275 første og andre ledd og § 276, regnskapsloven, ligningsloven og skattebetalerloven.

– Det er en masse formallovbrudd. I tillegg er han tiltalt for økonomisk utroskap, sier hun.

38-åringen er tiltalt for utroskap på rundt 800.000 kroner. 600.000 av dette beløpet har han erkjent. 285.000 av de 600.000 kronene har gått inn på tiltaltes egen konto, mens det øvrige beløpet er gått til ett eller flere av hans selskap.

Forsvarer Tom Ovesen sier til Harstad Tidende at hans klient er tiltalt i all hovedsak for formalfeil i forbindelse med virksomheten i selskapene.

– Han har innrømmet at ting skulle vært gjort annerledes. Når det gjelder utroskapsdelen er det snakk om 285.000 kroner, sier Ovesen.

Åtte selskap

Aktor dokumenterte manglende innlevering av selvangivelser, årsrapporter, faktura og regnskapsførsel på selskap etter selskap. Totalt åtte selskap ble i løpet av et par år tvangsavviklet eller slått konkurs.

– Tiltalte har trolig ikke skjønt at et hvert aksjeselskap er en selvstendig enhet. Man kan ikke overføre midler mellom selskapene etter hva man selv finner for godt. Aksjeloven sier hva man kan gjøre, sier Madsen.

Tiltalte må ta ansvaret for at han var daglig leder og styreleder.

Men i ett av selskapene mener han at han ikke var leder. I utelivsstedet Metzo Drift as skal hans rolle kun som styremedlem. Påtalemyndigheten mener derimot at han var den reelle lederen. Det samme skriver bobestyrer og regnskapsfører i sine utredninger.

400 faktura

Regnskapsfører mente at han tappet selskapets konto samtidig som det ikke ble ført regnskap. Tiltalte kjøpte Metzo av Servicenord as for 100.000 kroner. Pengene til kjøpet hentet han fra Bolt Holding, som han eide, 30.000 kroner, og 70.000 kroner fra Breivika Kolonial (Bunnpris), som han også eide. Utestedet hadde ikke regnskapsfører og på et styremøte ble det protokollert at årsaken til at de manglet regnskapsfører var at regnskapsførerne var skeptisk til bransjen.

Ett av tiltalepunktene er at han skal ha forfalsket rundt 400 faktura. I stedet for å bruke Supermat sitt kontonummer, endret han til hans eget. Under en ransaking fant Skatt nord en bunke på 72 faktura som hadde uriktige kontonummer. Også avsenderen på disse fakturaene fantes ikke i offentlige registre. Kundene hadde betalt inn pengene, totalt 140.000 kroner, til tiltaltes konto. Regningene var for catering- og matleveranser.

Betale kreditorer

Aktor visste retten hvordan en aksjekapitalforhøyelse på 200.000 kroner i kolonialselskapet, Supermat, til slutt havnet i Eiendomsselskapet Harstad. Et forhold påtalemyndigheten mener er økonomisk utroskap. Samme dag som 200.000 kroner ble betalt inn på Supermat sin konto, ble 185.000 kroner overført til tiltaltes konto. Minutter senere ble 183.000 kroner overført til Eiendomsselskapet Harstad. Aktor mener at deler av Supermats aksjekapital ble brukt til å betale kreditorene til Eiendomsselskapet Harstad.

I dag fortsetter saken med tiltaltes forklaring. Målet for advokatfullmektig Mats Nygård Johnsen i Trondenes tingrett er å få plass til vitneforklaringer på slutten av dagen.