I perioden 2001 - 2004 var de elever ved Seljestad ungdomsskole. I disse årene ble de etter eget utsagn utsatt for helseskadelig og systematisk mobbing. Trakassering som har fått konsekvenser for den mentale helsa i voksen alder.

Summer

I stevningen anfører de at Harstad kommune som skoleeier stod ansvarlig for å intervenere og stoppe mobbingen. Dette ble ifølge dem aldri gjort.

- Mine klienter ønsker å være anonyme. Det medfører allerede en stor belastning å skulle konfrontere kommunen i denne saken. Det jeg kan si er at de har bedt om erstatning fordelt på litt over 500.000 kroner hver, forteller kvinnenes advokat, Håkon Elvenes.

Bevisbyrden

Dette er ikke første gang kommunen blir saksøkt for å ha unnlatt å stoppe mobbing. Men det er heller ikke enkelt å vinne fram med slike erstatningskrav. I et sivilt søksmål er det saksøkerne som har bevis- og dokumentasjonsbyrden. For å nå fram må de dokumentere helseskadene de er påført. De må gjennom vitnemål bevise at de faktisk har vært utsatt for mobbing og trakkassering. Skadene må kunne relateres direkte til den påståtte overlast. Helt til slutt må de bevise at skolens ledelse var kjent med dette, uten å ta tak i problemene på en tilstrekkelig måte.

Loven

Skulle de nå fram med søksmålet, er erstatningen stipulert etter grad av uførhet. I skadeerstatningsloven står det: «Har skadelidte på skadetiden ikke fylt 16 år, ytes erstatning for tap i framtidig erverv og menerstatning etter bestemmelsene i paragrafen». Jo større grad av uførhet som kan relateres til det aktuelle forhold, jo større erstatning utbetales, hvis den saksøkte part blir funnet å ha erstatningsansvar. Summene regnes ut etter folketrygdens grunnbeløp.

Utsatt

Rettssaken skulle egentlig startet tirsdag i neste uke i Trondenes tingrett. Men etter en sykemelding hos en av partene i retten, er den utsatt til over nyttår. Nøyaktig dato er ikke avklart. Det blir sannsynligvis satt av tre dager til saken. Lista over vitner er omfattende. Den inneholder etter det HT erfarer både tidligere ledere ved skolen, lærere, slektninger og medelever. Slik HT-redaksjonen har forstått saken ønsker saksøkerne å dokumentere at mobbing og trakkassering var ganske vanlig ved Seljestad Ungdomsskole i den aktuelle perioden.

Lang prosess

Saksøkerne tok første gang kontakt med kommunen og ba om erstatning i 2013. Det har vært en del møter og korrespondanse i saken, uten at partene kom til enighet. Kommunens advokat er Kjetil Krokeide.