Folk i Nord-Norge har i snart et kvart århundre satt tennene i de nystekte, duftende smultringene til Kjærsti «Dutta» Blomsø Kristiansen (50) fra Lødingen.

Hun har nærmest blitt en omreisende attraksjon i Troms og Nordland med sitt smittende humør og saftige bakverk.

150 000 i året

– Jeg ligger på rundt 150 000 smultringer i året – rundt regnet, sier Blomsø Kristiansen til VG.

Det gir 3,6 millioner smultringer på 24 år.

I disse tider har hun det ekstra travelt. De to siste ukene før jul har hun tilbragt utenfor Pyramiden i Tromsdalen. Der kommer gamle og nye kunder innom, både for å skaffe seg smultringer til høytiden og for å få seg et raskt og smakfullt energipåfyll etter julehandelen.

– Jeg treffer fortsatt på folk som kom og handlet smultringer hos meg da jeg første gang var i Tromsø for 24 år siden, sier Kristiansen.

Neste år er det 25-årsjubileum. Det feires med ny produksjonsbil – og nye mil langs landeveien.

– Jeg kommer aldri til å slutte med dette, tror jeg. Jeg har den beste jobben man kan ha, sier hun mens hun svinger seg elegant rundt på det trange kjøkkenet i produksjonsbilen. Dagens første, håndlagde deig er snart klar. Vanligvis blir det mellom fem og ti på en arbeidsdag.

Dutta er åpenhjertig og kan prate med alle om det meste. En ting får du imidlertid ikke ut av henne: Oppskriften.

– Den er hemmelig. Folk har gjettet vilt i alle år. Det handler om ingredienser, men også håndlag – hvordan jeg behandler deigen. Den må behandles med kjærlighet. Og så må man være glad i smultringer for å lage gode smultringer!

Bortsett fra noen små justeringer, har Dutta brukt samme suksessoppskrift i alle år. Ett prinsipp viker hun aldri fra:

– Jeg gjør som bestemor sa – og det tror jeg er en av grunnene til at jeg har overlevd: Hvis du skal lage femeggskake og bruker fire egg, så blir det en fireeggskake og ikke en femeggskake.

– Du skal ikke spare på råvarene. Hvis ikke folk er villige til å betale det det koster, så skal i alle fall jeg finne meg noe annet å gjøre enn å lage smultringer. For jeg tror det er det aller viktigste, sier den tidligere sjøfartskvinnen.

Smultringer med sukker og kanel, sjokolade, mandler, tutti frutti-strø og kokos får bein å gå på.

– Er blitt en livsstil

Nå tar hun juleferie. Da skal hun slappe av og hente nye krefter før det bærer ut på veien igjen. Smultring-ekspressen hennes har blitt en livsstil.

– Jeg har verdens fineste jobb og ville ikke byttet med noen!

– Hva er det som er fint med å selge smultringer?

– Kundene! De er trivelige og blide, og jeg treffer all slags folk. Man blir i godt humør når man åpner luka. Humør er smittsomt.