Statoil har som operatør for Johan Castberg-prosjektet i dag avgjort videre drift av Johan Castberg-prosjektet. Her kommer det fram at Statoil fra sitt nye bygg i Harstad skal drifte et av Europas største industriprosjekter.

Driftsorganisasjonen i Harstad, som vil støtte offshoreorganisasjonen og videreutvikle feltet når det er i produksjon, forventer å gi en sysselsettingseffekt på 40-45 årsverk.

Kampen om driftsansvaret sto mellom Hammerfest og Harstad.

- Dette er en gledens dag. Det er hyggelig at Castbergs driftsorganisasjon kommer til Harstad. Hammerfest får helikopter- og forsyningsbase. Det er et godt grunnlag for at våre to byer kan jobbe sammen videre.

Avgjørelsen betyr at Statoil befester rollen Harstad har som senter for drift av aktivitet i Nordområdene, sier Bremnes.

- Dette viser at det er her hovedkontoret for Nord-Norge ligger. Det er riktig å styrke driftsmiljøet i Harstad.

Nytt kapittel

Feltet ligger nordvest i Barentshavet midt mellom fastlandet og Bjørnøya, utenfor kysten av Hammerfest. Første funnet ble gjort i april 2011, 1250 meter under havbunnen og på ca. 360 meters vanndyp.  Feltet består av flere funn som strekker ca. totalt 7 km og inneholder mellom 450 – 650 millioner fat olje. Feltet har en forventet oppstart i 2022, og vil være i drift i 30 år.

- Nå nærmer vi oss neste kapitel i oljeeventyret i Nord-Norge. Dagens beslutning styrker petroleumsklyngene i Nord-Norge, flere hundre nye arbeidsplasser og ikke minst mange muligheter for våre medlemsbedrifter til leveranser hvert eneste år til 2050. Vi i Petro Arctic jubler over en viktig milepæl som ble annonsert i dag, våre medlemsbedrifter fra Helgeland i sør til Honningsvåg i nord står klare med sveiseapparat og kloke hoder til å konkurrere om oppdrag, sier en optimistisk direktør i Petro Arctic Kjell Giæver.

Ringvirkninger

Statoil har besluttet at driften av Johan Castberg skal ivaretas med forsynings- og helikopterbase i Hammerfest og driftsorganisasjon i Harstad. Rekruttering av offshorepersonell fra Finnmark er også prioritert.

Forsyningsbasen i Hammerfest vil gi en sysselsettingseffekt på rundt 30-45 årsverk, og helikopterbasen rundt 12-15 årsverk.

For å sikre en langsiktig oppbygging av petroleumsrelaterte kompetansearbeidsplasser i Finnmark, vil Statoil i samarbeid med andre operatører, leverandører og lokale myndigheter ta initiativ til en gjennomgang av mulige tiltak for å styrke det totale petroleumsmiljøet i Hammerfest og Finnmark. En plan for dette vil bli lansert i løpet av 2017, målet med dette er at Finnmark kan ta en sterkere posisjon i den teknologidrevne utviklingen av Barentshavet.

Dagens offentliggjøring vil sammen med eventuelle nye store oljefunn i årets borekampanje være viktige steg i riktig retning mot en realisering av en oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune, sier Giæver.