De nord-norske universitetene og høgskolene møtes til dialogmøte i Bodø med Kunnskapsdepartementet og statsråd Torbjørn Røe Isaksen, fredag 5. september.

Dagsorden for møtet tyder på at departementet ønsker diskusjonen konsentrert om det skal være ett eller to universitet i landsdelen; uten videreføring av selvstendige høgskoler, skriver rektor ved Høgskolen i Harstad, Bodil Olsvik i et innlegg sendt til Harstad Tidende.

En stortingsmelding om strukturen i høyere utdanning skal legges fram våren 2015. Men i et brev til Universitetet i Tromsø, signaliserer Kunnskapsdepartementet at prosessen i Nord-Norge vil bli forsert, mener Olsvik.

- Hvorfor forskjellsbehandling?

I brevet heter det at departementet anser universitets- og høgskolesektoren i Nord-Norge “for å være noe mer moden for strukturelle endringer enn en del andre steder i landet”.  Dette kan gjøre det aktuelt å gjennomføre endringer – uten å vente på stortingsmeldingen.

- Hvorfor skal vi ha en annerledes behandling enn resten av landet, spør rektor Bodil Olsvik ved Høgskolen i Harstad. - Vi merker oss at man ønsker å ta noen grep som gjør at man i Nord-Norge kan hoppe bukk over politiske innspill, og at man vil skynde seg, slik at man kanskje ikke trenger å vente på stortingsmeldingen. Nærmest en avpolitisering av debatten om høyere utdanning i Nord Norge, sier hun.

- Hvis vi og de andre høgskolene i nord skal legges under Universitetet i Nordland (UiN) eller Universitetet i Tromsø - eventuelt et felles nordnorsk universitet – må utgangspunktet være at aktiviteten på de nye campusene enten blir på dagens nivå eller høyere, mener Olsvik.

Struktur uten innhold- Slike spørsmål om innhold hører naturlig hjemme i den varslede stortingsmeldingen. Å avkorte prosessen og begrense diskusjonen om fremtidig utdanningsstruktur i Nord-Norge til kun et spørsmål om det skal være ett eller to universitet, uten å gå inn på innhold, er lite meningsfullt, fastslår rektor.

Selv mener hun at særegenhetene i denne store, langstrakte landsdelen best kan ivaretas med to universiteter med en viss arbeidsdeling seg imellom – ett mer profesjonsrettet; og ett breddeuniversitet med mer fokus på grunnforskning.

Bedre dialog med Nordland- I dialogene vi har hatt med Universitetet i Nordland, har de vært åpne og presentert spennende ideer om hvordan de tenker seg fremtiden for en eventuell campus Harstad som del av UiN.

- Tilsvarende kan jeg ikke si vi har opplevd fra Universitetet i Tromsø. De ønsker seg ett universitet i Nord-Norge, men uten at de har gått inn på oppbygging og innhold. Da blir det lite å forholde seg til, sier rektor Bodil Olsvik.

Hun understreker at HiHs styre ikke har fattet noe vedtak i spørsmålet om fremtidig struktur. Det er likevel bred enighet om å gå for en løsning som gir campus Harstad tilsvarende aktivitet som i dag eller aller helst; økt aktivitet, avslutter hun.