Det er altså likevel mulighet til å ta de spektakulære vinterbildene. De to fotografene Sverre Hjørnevik fra Bergen og Vegard Breie fra Ål er begge kjente for sine bilder av folk og natur og gir sine tips for å ta gode bilder i vinterværet. I en pressemelding fra stiftelsen Elektronikkbransjen forteller de at det bare er fantasien som setter grenser for motivvalget.

Skal du for eksempel ta bilde av noen som hopper, må du prøve å få frem både fart og høyde, gjerne ved å velge ett lavt standpunkt. Du bør unngå «man i the sky»- bilder, hvor motivet kun har himmel som bakgrunn, men sørge for at du har både hopp og landing med i bildet.

Ellers er glade barneansikt i akebakken alltid en slager. Gå tett på for å få noen fine portretter, og ta bilder av barn som leker sammen. Få fart og action i bildet ditt med snøsprut og motlys, og stå klar i bunnen av bakken for å fange minsten suse forbi, eller kanskje far går på tryne så snøen spruter.

Her er tipsene:

1. Utstyr

Ikke tenkt for avansert. Det er lett og gå seg vill i utstyrsjaget. Spør deg selv hva du trenger, og hvilke bilder du skal ta, kanskje er et kompaktkamera det riktige valget for akkurat deg.

Gode votter er viktig om en skal fotografere ute, ettersom en blir fort veldig kald på fingrene av det.

2. Spektakulære svev og hopp

Vær klar når det skjer! Skal man fange actionsport i vinterfjellet trenger du et kamera med en viss hastighet. Men fortvil ikke, med litt planlegging, prøving og feiling, så er det også mulig med det kamera du har.

Snakk med den du skal ta bilder av, be vedkommende vente til du er klar. Forhåndsfokuser der du mener hoppet skal skje, eller på det stedet du mener bildet vil bli best. Noen ganger handler det også om litt hell, så ikke vær redd for å bare klemme inn knappen.

Har du et kamera med serieopptak, så er det bare å holde inne knappen og håpe at du fanger motivet når det er på sitt beste. De samme prinsippene gjelder om du skal ta bilder i barnebakken, eller i fjellet med en proff skikjører.

Generelle tips er å bruke vidvinkel slik at ting ser litt større ut enn de er i virkeligheten, eller ta et bevisst valg av hvor du står, f.eks froskeperspektiv og luftige komposisjoner med utøver oppe i bilderammen.

Ellers er det en grei regel at hopp som skal se høye ut, oppnås greiest ved å ta bilde av forfra eller bakfra, mens om en vil få frem lengde er det best fra siden.

3. Hvordan få skarpe bilder

Veien til skarpe bilder er gjennom raske lukkertider, og du må selvfølgelig ha fokus på motivet. Har du dårlige lysforhold, så skru ISOen på kamera opp til du oppnår ønsket lukkertid. Er du ikke stødig på lukkertid og ISO, forsøk sportsfunksjonen på kameraet.

Skal du fotografere noe i bevegelse er det også et godt tips å følge motivet med kameraet, da er det større muligheter for å fange motivet skarpt.

Fokuser på forhånd og bruk en rask lukkertid, helst over 1/500sek.

4. Bilder i snø

Hvit snø kan fort bli grålig og mørk fordi snøen lurer kamera til å tror at det er mer lys i motivet en det faktisk er. De aller fleste kamera har en knapp for eksponeringskompensasjon. Sjekk brukermanualen din, og finn den. Ved å legge inn litt pluss i eksponeringskompensasjonen, sørger du for å overeksponere slik at snøen i bildene dine blir så hvit som den skal være.

Legg merke til det neste gang du selv er ute, ser du mot fjellene med solen i ryggen ser de flate ut. Ser du mot noen med motlys, eller solen fra siden så har de mye mere dybde i seg.

6. Andre gode tips

– Unngå å ha kamera nederst i sekken, og en rimelig investering i en brystveske anbefales. De finnes i alle størrelser og kvaliteter, regn og vanntette også. På den måten har du kort vei til kamera når det trengs, sier Sverre Hjørnevik.

På de kaldeste vinterdagene bør du være forsiktig med å ta kamera rett inn i hyttevarmen, da kan kondensering skade kameraet ditt. La kamera ligge i kamerabagen og temperere seg rolig gjennom natten.

Det er lurt å ha med ekstra papir til å tørke av linsen. Husk og også å oppbevare batteriene på innerlommen, sier og Vegard Breie.

Ha også respekt for fjellet om du skal på tur. Skredsøker annet utstyr er ubrukelig uten kunnskap, så sørg for å gå på kurs eller les deg opp på dette.