Byen med gourmetkultur

Nils Arthur Gjeitanger har mye å gjøre. Han styrer restauranten Hoelstuen og er sterkt engasjert i byens nye spiseplass, Bark. Roy Egil Johansen raser forbi med fat og mat. Foto: Øivind Arvola

Få, om noen byer har et kultur og mattilbud som Harstad. Onsdag åpnet en ny plass.

Håkon Vahl kan snart invitere til Vahlsafari i Harstad. Da har han tre steder i byen; delikatesse og café, fiskeutsalg og vinbar. Foto: Øivind Arvola

Harstad er en stor mat- og opplevelsesby. Den har landsdelens største kulturhus, badeland, nisjebutikker, et rikt kulturliv med festivaler, orkester, profesjonelle musikere og kulturarrangementer. Legg til flere gode spiseplasser av høy kvalitet og du får en kombinasjon som få byer kan konkurrere med.


Langt over forventningene

- Harstad har et kultur- og mattilbud langt over gjennomsnittet og det man kan forvente, sier tidligere direktør for Festspillene i Nord-Norge, Birger Carlsen. Han er når prosjektleder for Danmarks Radios Big Band, men har bodd i Harstad en rekke år.


- Harstad kulturhus, Festspillene og galleriet er fantastiske institusjoner. Når de klarer å skape sine egne unike program, og ikke som mange andre steder bare blir utleiearenaer, er det i sum et tilbud som ikke finnes andre steder i Skandinavia, størrelsen på byen og nedslagsfeltet tatt i betraktning, sier han.


Kritisk publikum

Han mener at festivalen han selv ledet gjennom åtte år, er landets kuleste.

- Det den tilfører byen er unikt. Den har stått som en bauta og dratt resten av byens kulturliv med seg, og publikum i Harstad har utviklet en sunn kritisk sans, som andre byer, eksempelvis litt lenger nord, ikke har, sier han, og legger til: I Harstad reiser man seg ikke hvis det ikke er bra. Det legger lista for artistene, og man må strekke seg ekstra.


Nasjonal toppklasse

Byens rike kulturtilbud har også vært en viktig faktor for utviklingen av byens restaurantliv. Det kommer mange gjester fra regionen og landsdelen for å få med seg kulturopplevelser, grottebad og ikke minst et måltid i nasjonal toppklasse.

- Det at byen har flere topprestauranter som De fire Roser, Hoelstuen, og Umami samt steder som Røkenes gård og butikkene til Håkon Vahl, er unikt og uten sidestykke i en by på den størrelsen, sier Carlsen, som selv elsker god mat. 


- Da jeg bodde i Harstad, kjøpte jeg gode råvarer på reiser og hadde med hjem. Nå reiser jeg til Harstad og kjøper råvarene, sier Carlsen.


Åpner spiseplass

- Det er en tøff kamp om gjestene, og marginene er små, sier Nils Arthur Gjeitanger. Han driver restauranten Hoelstuen, men ønsket flere ben å stå på. Derfor åpner han og familien spisestedet Bark i nedlagte Kaffistovas lokaler. Der skal det være mulig å få frokost, husmannskost på en ny, finere og mer spennende måte eller et kveldsmåltid.

- Det er ikke en restaurant, men mer et sted der folk kan samles fra tidlig formiddag til sent på kveld, med en barløsning på kveldstid, sier Gjeitanger.

Han skryter av fagmiljøet i Harstad, og mener at byens spisesteder har blitt så bra ved at de konkurrerer og inspirerer hverandre.

-  Vi lager unike produkter på hver vår måte. Det gjør Harstad til en gourmetby, sier han, og legger til: Byen har også et sterkt næringsliv som bruker den bredden som finnes. Det styrker og løfter oss alle.


Vahlsafari

Det samme sier Håkon Vahl. Han har i fem år drevet Mat av Vahl, som spesialiserer seg på delikatesse, cafe og catering. For to år siden kjøpte han utsalget til Peters Sjømat, og fikk dermed tilgang på et større kjøkken. Sjømat av Vahl byr også på det tradisjonelle og det eksklusive.


- Restaurantbransjen i Harstad er flinke å framsnakke hverandre. De fire Roser har gått foran og banet vei; satt standarden. Dermed er det forventninger til oss andre. Det er veldig bra, sier Vahl.

Nå får han etterspørsel etter matvarer han tidligere ikke har våget å ta inn.

- Noe har skjedd. Byens befolkning reiser mer og nye bedrifter og folk har kommet til. Derfor tør vi satse mer.

Snart åpner han sin tredje plass, en vinbar i lokalene til gamle Lanternen. Den får navnet Vin av Vahl, men et utvalg på over 80 viner. Baren skal også reflektere utvalget i delikatessebutikken, med servering av italiensk-inspirerte småretter.


- Jeg gleder meg. Da kan vi invitere til Vahlsafari i Harstad sentrum, sier Håkon Vahl.

Artikkelen er hentet fra Harstad Tidendes magasin 68°47′N. Du kan lese hele magasinet her.

Fra mobil og nettbrett finnes det en utgave uten Flash her.

Mer å lese på ht.no:
Ove Rikard Pedersen ved De fire Roser, restauranten som for alvor satte Harstad på matkartet. (Foto: Øivind Arvola)

Ove Rikard Pedersen ved De fire Roser, restauranten som for alvor satte Harstad på matkartet. Foto: Øivind Arvola

Røkenes Gård er en selskapsopplevelse utenom det vanlige. Her er det norske og svenske kongeparet på besøk i sommer. (Foto: Øivind Arvola)

Røkenes Gård er en selskapsopplevelse utenom det vanlige. Her er det norske og svenske kongeparet på besøk i sommer. Foto: Øivind Arvola

Umami drives av kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, og har som ambisjon å tilby fantastisk mat akkurat der du vil ha den. To år på rad har de satt opp en pop-up-restaurant på brygga i Harstad under Festspillene med noen av landets beste unge kokker. (Foto: Øivind Arvola)

Umami drives av kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, og har som ambisjon å tilby fantastisk mat akkurat der du vil ha den. To år på rad har de satt opp en pop-up-restaurant på brygga i Harstad under Festspillene med noen av landets beste unge kokker. Foto: Øivind Arvola

Leses nå:
Nyheter

Harstad sett fra sjøsiden

Les siste utgave av 68°47N her - og bli bedre kjent med en del av Harstad du kanskje ikke kjente så godt.

Satser millioner på familien

– Jeg kunne ha cashet ut og blitt pensjonist. Men hvorfor skulle jeg det? Det er jo mye artigere å skape noe, sier fiskeskipper John-Hugo Olsen. Han har flyttet rederiet fra Vesterålen til Harstad og investert millioner i båten Aunegut.

Les utvalgte artikler fra 68°47:

Tro håp og ærlighet om sentrum

Annerledesklubben SOIF

I de fleste lokale klubber snur man seg nå til høyre og venstre for å klare å stille lag til kamper. Foruten i Skånland da. Der er det helt motsatt.

Multicultura 2017:

Viser mangfoldet

Stor stein i grøfta

Det virker å være sesong for steinras.