Til daglig jobber Rudi på Paletten, et kunst og innrammingsverksted som ligger en kort rusletur fra torget opp mot Generalhagen, helt i hjertet av Harstad sentrum. Der har de enda ikke merket noe spesielt til den storstilte utbyggingen som foregår blant byens kjøpesentre, men de er ikke helt ubekymret.

– Det går helt fint her og vi merker ikke det i seg selv. Vi er vel mer engstelige for det som kommer, som nå først og fremst er Kanebogen-senteret, forteller Rudi og legger til:

– Det som er med Kanebogen-senteret er at det har, og blir å få en veldig god butikk miks som konkurrerer direkte med sentrum.

Rudi mener imidlertid også at sentrum har en konkurransefordel som sentrene aldri vil få. Nemlig et gatemiljø.

Miljø

– Gatemiljø, du kommer aldri i nærheten av det. Det er Harstads ansikt. Det er det folk husker. Når turister drar her fra så er det det de så i sentrum de husker. Vi vil ikke at de skal huske gråpapir, tomme vinduer og kjip logistikk for folk til fots, forteller Nilsen engasjert.

Det er spesielt logistikken som Nilsen brenner for. Små distanser blir fort lange i Harstad sentrum, og han etterlyser et større fokus på dette i den pågående veipakken. Mantraet føtter først så to og fire hjul, er noe han mener bør følges.

– Det er veldig vanskelig å bevege seg i Harstad, og jeg skulle ønske at det var mer tilrettelagt for det å bevege seg rundt i sentrum til fots. Fine nye sykkelveier ville jo også åpnet for en forholdsvis enkel, miljøvennlig, støy og eksosfri logistikk til forskjellige aktiviteter rundt omkring i sentrum.

Liv

Livet i byen er godt for familien Nilsen. Det er stort sett stille og rolig, noe som passer bra for en barnefamilie, men kanskje er det litt for rolig. Det kunne gjerne ha vært litt mer bråk.

– Det er klart at liv og røre speiler tilbud, og hva som er, hvor hyggelig det er å være i sentrum og tilbud i sentrum. Man vil jo ha aktivitet. Ikke bare ettermiddagen, men på formiddagen og kvelden. Rett og slett skape liv. Bor man i sentrum så synes jeg man skal tolerere litt støy og liv å røre, sånn er det bare, sier Nilsen.

Det er spesielt tilbud som man hører ofte om, som han mener mangler i Harstad sentrum, men som det også sutres rundt. Vi kunne hatt godt av å være litt mindre prinsippfaste forteller Nilsen.

– En skateramp av noe slag i sentrum hadde jo vært kjempeflott! Tenk hvis vi kunne ha hatt ungdom som hang rundt og holdt på. Vi mangler jo uteservering i byen, men allikevel klages det fordi det er litt synging når folk sitter ute på kvelden. Hvorfor skal vi ikke kunne ha innebygde uteplasser når vi bor der vi bor? Hvorfor skulle vi ikke kunne hatt det, selv om det kanskje kommer en liten ekstra halvmeter her eller der? Det er mange sånne ting som jeg tenker vi kunne ha myknet litt opp på. Jeg synes vi har i overkant bastante holdninger til hvordan ting skal være. Det er jo ekstremt mange hensyn å ta.

Barna i sentrum

Nilsen trodde lenge at sentrum ikke var en plass der det bodde barn og unge. Det var før han fikk en aha opplevelse når hans eldste begynte på byskolen og det døgnet for ham hvor mange barn som egentlig bor i hjertet av byen.

– Vi ble litt overrasket da vår eldste begynte på skolen. Da oppdaget vi at det faktisk bor unger i sentrum, og da spesielt i øvre sentrum vest. På skolen ble de jo samlet i klasser i forhold til hvor de bor, og det bor jo masse unger i sentrum!

Det finnes aktiviteter i fleng for barn hvis man vet hvor man skal lete, men det er fortsatt visse ting som ofres når man bor i byen.

- Ulempen er jo at du har ikke marka utfor døra. Det er ikke bare å stikke tåa i havet. Disse tingene mister du littegrann. Barna har jo da holdt på med litt forskjellige aktiviteter som friidrett på Stangnes og ski i Sollia, og nylig fant vi jo ut at vi har taekwondo som nærmeste nabo så det finnes tydeligvis nok å gjøre i Harstad sentrum. Det er bare ikke alltid like lett å vite av, smiler Nilsen.