Les siste utgave av 68,47N

68,47N - utgave 5

Les mer om vekstnæring, eierskap og utvikling i vår region.

Nesten uansett hvor man står i Harstad og kaster blikket utover, er utsikten unik. Ikke bare på grunn av en flott natur, men også på grunn av det som skjer i fjordene, med sine sidearmer.

Her har fem forskjellige familier jobbet hardt med sjømat gjennom mange år, og sakte men sikkert bygget opp hvert sitt selskap som nå høster fruktene av arbeidet. Det gjelder Northern Lights Salmon i Grovfjord, Gratanglaks, Sørrollnesfisk og Kleiva fiskefarm på Ibestad - og litt lenger nord, Salaks i Salangen. De omsatte samlet for nesten 1,1 milliarder i 2014. De satt igjen med 384 millioner kroner i overskudd. Det er rekord, og på landsbasis var eksport av fisk større enn energieksporten nå i sommer. Så selv om de lokale aktørene er små, kaster jobben godt av seg. Og da drypper det på aktører rundt næringen.

For sjømatindustrien er veldig avhengig av gode og kvalitetsbevisste leverandører, og ønsker å handle lokalt. Da kommer de ofte til Harstad, men også til andre i regionen. I Ibestad driver eksempelvis oppdrettere kommunens største private arbeidsplass, Breivoll Marine Produkter, ett av tre lakseslakteri i regionen.

Du kan lese siste utgave her.

Nå ønsker Harstad å ta en større andel av dette lakse-eventyret - gjerne som pilotkommune for lukkede anlegg. Vi har i denne utgaven av 68,47N snakket med noen av aktørene i næringen, og prøvd å gi et lite innblikk i hvor stor betydning den har - og kan få for oss som holder til her i regionen.

Vi har også sett på eierskiftet i bedrifter, og hvordan bedriftseiere tenker rundt det viktigste valget for bedriften - og eieren selv.

Vi har ikke glemt petroleumsbransjen. Harstadregionen lever primært av varehandel, sjømatnæringen med sine leverandører, samt bygg- og anlegg. Men oljebransjen er viktig for mange, og for Marcussens Metallstøperi kan den være redningen. Vi har tatt temperaturen på bedriften som nå leter etter nye stabile eiere. Vi har også snakket med unge ledertalenter fra Kunnskapsparken Nord.

Og som handelsby, har vi vært innom det som vil bli en enda sterkere magnet for flere tilreisende - et utvidet Sjøkanten senter. Her får du lista over de som skal åpne dørene til neste år.

Så ta deg tid til å lese denne utgaven av 68,47N. Vi er fortsatt imponert over de som bor her og hva som skjer på våre breddegrader. Du ser det ikke før du tror det.

Du kan lese siste utgave her.

Øivind Arvola

PS! Send oss gjerne tilbakemelding etter å ha lest magasinet til 6847@ht.no, eller på Facebook: www.facebook.no/6847N

Mer å lese på ht.no:
(Foto: Oivind Arvola)

Foto: Oivind Arvola

Leses nå:
Nyheter

Harstad sett fra sjøsiden

Les siste utgave av 68°47N her - og bli bedre kjent med en del av Harstad du kanskje ikke kjente så godt.

Satser millioner på familien

– Jeg kunne ha cashet ut og blitt pensjonist. Men hvorfor skulle jeg det? Det er jo mye artigere å skape noe, sier fiskeskipper John-Hugo Olsen. Han har flyttet rederiet fra Vesterålen til Harstad og investert millioner i båten Aunegut.

Les utvalgte artikler fra 68°47:

Tro håp og ærlighet om sentrum

Videreførte storkontrakt

Polaris Trykk AS har sikret avtale om trykking av 150 millioner kundeaviser for Coop i 2018 og 2019.

– Milepæl for oss

Harstad Cykleklubb har startet på en ny epoke på veien mot ferdigstillelse av Blåbærhaugen Sykkelpark.

130 år - 130 historier:

Iskongen - helt privat

Han dukker opp hver jul. Men hvem er han - egentlig.

Sender ut pressemelding i slutten av uka:

Taus om overgrepssak