Svenskenes skrekkstatistikk før EM-åpningen: – Utrolig hvor gode de er

Lotta Schelin måtte innse at det «bare» ble sølv under OL i fjor. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ser man på historien er det ingenting som tyder på svensk suksess mandag kveld.

Det finnes noen motstandere som er verre enn absolutt alle andre. For Sverige er utvilsomt Tyskland en slik rival.

Når to av storhetene i kvinnefotballens historie møtes allerede i gruppespillets første runde, er det to på papiret ganske jevne lag. Mesterskapshistorien er imidlertid klokkeklar, for der står tyskerne med ti seire på de ti siste.

I 1984 vant Sverige det aller første europamesterskapet som ble arrangert. Det er det eneste gullet de svenske fotballkvinnene har tatt, men listen kunne vært så mye lenger om det ikke var for de irriterende tyskerne.

Se bare her:

  • I fjorårets Rio-OL kunne Tyskland juble for gull etter 2-1-seier over svenskene i finalen.
  • I VM-finalen i 2003 vant tyskerne 2–1 etter at Nina Künzer avgjorde det hele på Golden Goal.
  • I 2001 vant Tyskland EM-finalen over svenskene, også denne gang på etter Golden Goal.
  • EM-finalen i 1995 endte også med en tysk ettmålsseier over våre naboer i øst. Den gang 3–2.

Det tyske gullaget var naturligvis i ekstase etter OL-finalen på selveste Maracanã i fjor. Foto: Leo Correa / TT / NTB scanpix

– Utrolig hvor gode de er

Legger du til at tyskerne ble for sterke i kvartfinalen i VM for to år siden (4-1), i semifinalen i EM for fire år siden (1-0), i OL-kvartfinalen i 2008 (2-0), i OL-bronsefinalen i 2004 (1-0), i gruppespillet i 2001-EM (3–1) og i semifinalen i 97-EM (1-0), så skjønner du hvorfor svenskenes angrepsstjerne Lotta Schelin sier:

– På en måte tenker jeg «forferdelige Tyskland». De har en tendens til alltid å vinne, alltid ta seg til finalen. Jeg mener ikke noe bittert eller negativt med det, tvert imot: Det er utrolig hvor gode de er! sier Lyon-stjernen til Aftonbladet .

Hun sier den fryktelige tapsrekken gir laget veldig mye motivasjon, de har så mye å ta igjen for.

– Jeg liker egentlig ikke å snakke om revansjlyst, men jeg gjør det gjerne når jeg snakker om Tyskland, for der er den ganske så sterk. Det er heller ikke så rart.

Prøver igjen og igjen og igjen

Rekken med ti strake tap er noe laget stadig vekk får slengt i ansiktet, ifølge Schelin. Hun sitter likevel med en merkelig følelse av at de fleste kampene har vært ganske jevne.

– Det gjør at vi alltid har tro på at vi skal kunne vinne. Så blir vi slått neid, og så er det opp igjen, beskriver hun.

Også Wolfsburg-profilen Nilla Fischer innser at det blir en tøff kamp.

– De er virkelig gode, men det kan vi også være når vi spiller på vårt beste. Jo flere seire de har på rad, jo nærmere kommer de sitt første tap. Det kan komme på mandag, sier hun optimistisk.

Kanskje kan de svenske profilene hente et litt trøst fra bronsefinalen i 1991-VM i Kina. Da vant de gule og blå ikke mindre enn 4–0. Svenskenes andre mål ble scoret av Pia Sundhage, som nå leder svenskene i mesterskap som trener for siste gang.

Ser mot 0–0

Til tross for at hun ledet laget til sølv i fjorårets OL, har hun fått mye kritikk for at laget hennes spiller «kjedelig fotball. Gjenkjennelig nok sier trenerlegenden (OL-gull med USA i 2008 og 2012) at 0–0 ikke vil være et ille resultat i årets åpningskamp.

– Historien har vist at Tyskland blir bedre og bedre jo lenger ut i turneringen de kommer. Vi har brukt mye tid på å forberede oss på tre ulike resultater. Det er viktig at vi rent analytisk og følelsesmessig håndterer et hvilket som helst resultat, for vi skal jo til kvartfinalen og har to kamper igjen (etter Tyskland), sier treneren til Aftonbladet.

De to andre lagene i gruppe B er Italia og Russland, og det er ingen tvil om at de to OL-finalistene fra i fjor er de store favorittene til å ta seg videre til sluttspillet.

Vinneren vil møte laget som blir nummer to i Norges gruppe, mens vinneren i den norske gruppen møter nummer to i svenskenes.

Dermed KAN det bli en skikkelig naboduell lørdag 29. juli.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM:

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Fiskeridikretoratet ønsker tips:

Rømt laks i Nordland

Krig og kjærlighet på liv og død

Løytnant Helene Hilmarsen holder et gripende foredrag fredag under juksastevne på Grytøy

Søkere på skoleplass fikk svar

I dag har nær 600 søkere på skoleplass i den videregående skole i Nordland fått svar fra fylket.

Mange stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Edvald Boasson Hagen klar for ARN

Etappevinner i Tour de France, Edvald Boasson Hagen stiller på startstreken i Arctic Race of Norway2017.

Må krysse trafikkert vei uten gangfelt

– Hvor mye kan det koste å lage et gangfelt for å trygge skoleveien til barna våre, spør trebarnsmor Marian Grande Holte.

De nye signeringene har ankommet Harstad:

– Med oss vil Medkila være et bedre lag

Tirsdag kveld trente for første gang Medkilas fire nye spillere sammen. Nysignering Jenna McCormick mener at de nye signeringene vil gjøre Medkila sterkere.